Despre mine

adineacsu2Adrian Toni Neacsu este judecator din 1998. Incepand cu 1 mai 2006 ocupa functia de presedinte al Tribunalului Vrancea, din 15 mai 2009  aflandu-se in exercitarea celui de-al doilea mandat.

Din 22.12.2010 devine membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca reprezentant din partea tribunalelor. Din septembrie 2013 este avocat in Baroul Bucuresti, obtinand prima medie pe tara la examenul pentru definitivi. Activeaza in cadrul cabinetului individual Casa Neacsu, atat in Bucuresti, cat si in Focsani.

Este casatorit si are un copil.

 Este licentiat al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, promotia 1998. A fost judecator la Judecatoria Panciu (1998-1999), Judecatoria Focsani (1994-2004) si Tribunalul Vrancea (din 2004). Este redactor sef al revistei juridice de specialitate Pandectele Romane si al revistei online Monitorul Jurisprudentei

Este autor al cartilor Intre statul de criza si statul de drept (Universul Juridic, 2010) si Convinge Judecatorul – Tehnica si arta convingerii instantei (Wolters Kluwer, 2014).

S-a implicat activ inca incepand cu 2002 in promovarea, apararea si consolidarea libertatii de exprimare si asociere a judecatorilor. Cateva date importante in ce priveste aceste preocupari:

  • Februarie 2005 Presedinte al „Asociatiei Magistratilor din Romania”, Filiala Vrancea
  • Martie 2005 Prim-vicepresedinte al „Asociatiei Magistratilor din Romania”
  • Mai 2005 Membru din partea asociatiilor profesionale ale magistratilor in „Grupul de lucru” pentru implementarea strategiei de reforma a sistemului judiciar
  • Septembrie 2005 Membru fondator al Asociatiei „Societatea pentru Justitie”
  • Octombrie 2006 Membru al International Association of Court Administration (IACA)
  • Martie 2007 Membru al Asociatiei Transparency International Romania (TI-RO)
  • Aprilie 2007 Presedinte al Asociatiei „Societatea pentru Justitie”
  • Mai 2007 Initiator si membru fondator al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

In cadrul SoJust, in diferitele functii de conducere detinute, s-a angajat intr-o activitate sustinuta de sustinere a reformei sistemului judiciar si de influentare si orientare a politicilor publice privind justitia.

Militeaza pentru transparenta sistemului judiciar, schimbarea mentalitatilor, onestitate in relatia justitiei cu societatea, deconspirarea intereselor partinice si a sferelor nelegitime de influenta, reasezarii sistemului juridic pe principiile competitiei, profesionalismului si a apartenentei la un corp profesional de elita intelectuala si morala.

Aria principala de expertiza:

  • - organizare judiciara si reforma justitiei
  • - independenta si impartialitatea judecatorilor si a sistemului judiciar
  • - administrarea si managemetul instantei
  • - transparenta si responsabilitatea sistemului judiciar

Din 2008 este arhitectul si managerul proiectului national JURINDEX, care-si propune sa ofere accesul online liber la totalitatea hotararilor judecatoresti pronuntate de instantele de judecata, in forma lor completa si originala.

A elaborat si promoveaza standardele accesului liber la hotararile judecatoresti in Romania, precum si afilierea la miscarea mondiala a accesului liber la informatiile de natura juridica.

Dintre initiativele civice enumeram doar cateva:

http://www.petitieonline.com/nupunetibotnitapresei

http://jurindex.ro/petitia-libertatea-de-exprimare-a-judecatorilor/

http://jurindex.ro/integritate-si-demnitate-lista-semnaturi/