Actiunea robelor curate. Primul bilant.

By | aprilie 7, 2010

In 24 martie 2010 a fost facut public un protest al judecatorilor privind modul de actiune al Consiliului Superior al Magistraturii in legatura cu implicatiile etice puse in discutie de “cazul Voicu”, precum si fata de arbitrariul si lipsa de transparenta a numirilor la ICCJ. In esenta, se solicita o pozitie ferma si neechivoca asupra incalcarii normelor de etica ale profesiei si suspendarea procedurii de numire la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Initial, scrisoarea adresata CSM-ului nu continea mai mult de 10 semnaturi.

In scurt timp textul scrisorii a inceput sa circule in mediile informale de comunicare ale magistratilor. Protestul s-a transformat intr-o petitie deschisa semnaturilor, fiind diseminata prin intermediul site-urilor juridice specializate (www.juridice.ro) si blogurilor individuale (adrian neacsu, cristi danilet). Ulterior societatea civila s-a alaturat actiunii magistratilor, sprijinind-o, popularizand-o si creand in jurul ei propriile lor campanii.

Maine, 8.04.2010, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ar urma sa ia in discutie petitia “Integritate si demnitate”. Atat timp cat o solicitare importanta continuta in textul petitiei, procedura de nimire a judecatorilor la ICCJ,  ar urma sa fie transata anterior luarii in discutie propriu-zisa a petitiei, este destul de previzibil tratamentul superficial de care aceasta va avea parte. Pe ordinea de zi a sedintei Plenului, la pct 2 este trecuta aprobarea unui” Ghid de selectie a candidatilor pentru functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie“, in timp ce petitia si solicitarea ei privind suspendarea intregii proceduri de promovare a judecatorilor la ICCJ vor fi luate in dezbatere abia ulterior. Aprobarea ghidului presupune in mod evident asumarea pe fond a continuarii actiunilor de numire a judecatorilor la ICCJ.   In ce ma priveste, suspendarea numirilor la ICCJ este solicitarea de forta a protestului. Asa cum am mai sustinut inghetarea numirilor la ICCJ pe final de mandat al CSM - similar limitarii unor atributii ale Presedintelui Romaniei pe ultimele 6 luni de mandat -, este singura decizie prin care s-ar evita ca suspiciunile si indoielile cu privire la calitatea si mai ales scopul promovarilor (“pentru a rasplati obedientele, pentru a intari centrele de putere si influenta, ori pentru a asigura o retragere a actualilor membri CSM sau staff-ului tehnic al acestuia la iminenta incetare a actualului mandat”) sa afecteze ireparabil credibilitatea instantei supreme.

Cum arata bilantul actiunii promovate de magistrati incepand cu 24 martie 2010?

Petitia “Demnitate si integritate” a adunat un numar de 408 semnaturi de magistrati, in marea lor majoritate judecatori, dar si procurori. Forma finala se gaseste pe juridice.ro si blogul de fata.

In 29 martie 2010 un numar de 14 organizatii nonguvernamentale, sub deviza “Cu robele curate”, sustineau petitia magistratilor si initiau o lista de semnaturi deschisa publicului larg. Pe blogul Societatii Academice Romane s-au strans peste 1240 de semnaturi.

O lista de semnaturi s-a strans si pe pagina de internet a Revistei 22, unde pana in acest moment sunt 422 de persoane care au achiesat.

Evenimentul zilei a initiat petitia online “EVZ sustine protestul magistratilor”. Aceasta a adunat 389 de semnaturi.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273