Am semnat Manifestul pentru eRomania

By | aprilie 7, 2010

Am semnat Manifestul pentru un proiect deschis  eRomania.
L-am semnat nu pentru ca este initiat de bunul meu prieten Bogdan Manolea, cu care sunt coleg de actiune civica in SoJust. Nu pentru ca un proiect initiat si sustinut de Manolea in domeniul tehnologiei informatiilor are garantiile rigorii si calitatii.

L-am semnat pentru ca ma regasesc integral in Manifest. L-am semnat pentru viitorul propriului meu proiect, Jurindex- indexul jurisprudentei romane.

Atunci cand am initiat si operationalizat serviciul public Jurindex de publicare a hotararilor judecatoresti pe internet nu am avut prea multe optiuni. Am fost nevoit, alaturi de programatorul Jurindex, Liviu Mircea, sa folosim integral soft proprietar pentru ca intreaga infrastructura software utilizata de sistemul judiciar este astfel construita. In acest fel ne-am asumat inclusiv clientelizarea beneficiarilor Jurindex unor anume produse de firme (Microsoft Word de pilda). Ca multe alte compromisuri tehnice, nu a fost vorba despre o optiune ci despre o servitute asumata, in numele obiectivului de interes public major urmarit: accesibilitatea integrala si gratuita a jurisprudentei instantelor.

Pentru dezvoltarea viitoare a Jurindex am optat deja, independent si anterior aparitiei recente a subiectului eRomania, pentru toate valorile continute in Manifest.

Fidel Declaratiei de la Montreal din 1992 privind accesului liber la lege (law, in sens de izvor direct sau secundar), Jurindex a aderat chiar din momentul conceptiei sale la miscarea mondiala si declara ca intreaga legislatie si totalitatea hotararilor judecatoresti ale unui stat fac parte din patrimoniul universal al umanitatii. Autoritatile si institutiile publice creatoare de legislatie si hotarari judecatoresti au obligatia sa puna la dispozitia publicului, in mod gratuit, efectiv, integral si potrivit nevoilor concrete ale cetatenilor, documentele rezultate din activitatea lor publica. Trebuie sa incurajeze reutilizarea libera a acestor produse de investitori privati sau de sectorul neguvernamental. Accesul trebuie garantat nediscriminatoriu, iar acest lucru impune din punct de vedere tehnic utilizarea extinsa a tehnologiilor open source.

Toate Institutele de Informare Juridica (AustLII, CanLII, WordLII, BaiLII, SafLII s.a.)  membre ale miscarii mondiale pentru accesul liber la legislatie si jurisprudenta sunt construite pe pltaforme open source, in primul rand din respect pentru beneficiarii serviciului public oferit. Orice conditionare a publicului, chiar si numai in ce priveste editorul text in care deschide hotararea judecatoreasca ce-i este oferita gratuit, inseamna modificarea valorilor modiale ale accesului liber la lege si jurisprudenta. Statul nu poate sa-si creeze clienti,  obigandu-i la folosirea unei anumite tehnologii, ci  beneficiari neutri, egali si nediferentiati prin tehnica folosita ai serviciului public oferit gratuit.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273