Ce au spus experţii Comisiei de la Veneţia despre revizuirea Constituţiei, procurori şi CSM

By | mai 10, 2013
Forumul Constituţional a organizat miercuri, 8 mai, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia o conferinţă la care au participat principalii actori politici implicaţi în procesul de revizuire a Constituţiei, precum Crin Antonescu, preşedintele Senatului, premierul Victor Ponta, (Preşedinte al Senatului României), Victor Ponta (Primul-Ministru al României) şi liberalul Tudor Chiuariu, şeful Comisiei juridice a Senatului.
Din partea Comisiei de la Veneţia au participat Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia, James Hamilton, membru al Comisiei, Evgenu Tanchev şi G. Malvineri, fosti membri ai Comisiei.
Discuţiile au vizat în special modificările vizând autoritatea judecătorească şi Curtea Constituţională.

Eliminarea subordonării procurorilor.

Unul dintre membrii Comsiei de la Venetia, James Hamilton, a spus cu privire la textele din Constituţie referitoare la statutul procurorilor ca “este de dorit eliminarea oricărei interferenţe în activitatea procurorilor pe cazurile individuale“. Acest lucru presupune  eliminarea prevederilor constituţionale actuale potrivit cu care parchetele sunt organizate potrivit principiului subordonării ierarhice. De altfel, a continuat expertul, trebuie făcută o alegere clară între subordonarea ierarhică a procurorilor, ceea ce înseamnă ca trebuie lamurită şi apartenenţa lor la puterea executivă prin autoritatea exercitată de ministrul justiţiei, şi o mai mare autonomie pe cazurile individuale, ceea ce presupune eliminarea subordonării procurorului de caz şefului său ierarhic în ce priveşte instrumentarea dosarelor.

Diminuarea ponderii procurorilor în Consiliul Superior al Magistraturii.
Cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii expertul a opinat ca  in componenta acesteia par a fi prea multi procurori si ca nu este indicat ca procurorii sa ia decizii in privinta judecatorilor, intrucât aşa poate fi afectată independenţa acestora.

Membrii CSM, in special procuorii, nu ar trebui să se poată pronunţa pe chestiuni disciplinare, intrucât deciziile riscă sa fie lipsite de credibilitate.
Th.  Market, secretarul Comisiei de la Venetia a prezentat ca propunere formală a acesteia creşterea  ponderii judecătorilor din CSM în raport cu procurorii, dar şi a numarului reprezentanţilor societăţii civile.

Răspunderea materială a judecătorilor este inacceptabilă
Evgenu Tanchev a precizat că propunerile referitoare la răspunderea materială a judecătorilor sunt inacceptabile, întrucât va duce la o scadere drastică aindependenţei justiţiei
Experţii s-au mai pronunţat şi cu privire la posibilitatea ca 3 membri ai Curţii Constituţionale să fie numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273