Cine este candidatul la Presedintie fost ofiter acoperit? Trei truisme.

By | septembrie 10, 2014

Este indiscutabil ca, potrivit legii, serviciile care activeaza in domeniul securitatii nationale, serviciile secrete, au dreptul sa foloseasca in activitatea lor ofiteri acoperiti sau agenti infiltrati. Nici cea mai fina diplomatie ipocrita a declaratiilor responsabililor nu a putut acoperi acest adevar evident. Legea este explicita. De exemplu, “Personalul operativ al Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizarea a sigurantei nationale.” Reglementari similare exista si in ce priveste celelalte structuri secrete. Agentii acoperiti in presa scrisa, in televiziune, corporatii, in avocatura, in mediul economic privat in general sunt cat se poate de legali. Primul truism.

Al doilea truism. Informatiile referitoare la agentii acoperiti sunt informatii clasificate drept secrete de stat. Divulgarea lor fara drept constituie infractiune. Sau, cum spune chiar legea (art. 45 alin 2 din Legea nr. 14/2002), documentele, datele si informatiile Serviciului Roman de Informatii pot deveni publice numai dupa trecerea unei perioade de 40 de ani de la arhivare. Prevederi legale similare exista si cu privire la datele si informatiile celorlalte servicii secrete. Potrivit art.303 din noul cod penal al romaniei, divulgarea, fără drept, a unor informatii secrete de stat, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Cu toate acestea, nu constituie infractiune divulgarea unor informatii care prin ele insele se refera la savarsirea unor infractiuni, a unor abateri disciplinare sau care in general sunt rezultatul incalcarii legii. Poti divulga un ofiter al serviciilor secrete daca acesta nu se bucura de protectia legii, respectiv daca activeaza acoperit/infiltrat prin incalcarea legii.

In statutul cadrelor apartinand serviciiilor de informatii sunt stabilite o serie de incompatabilitati. Legea nu protejeaza in aceasta situatie o eventuala situatie de acoperire sau infiltrare. De exemplu, personalul SRI nu poate face parte din partide politice. Aceasta inseamna ca, din punct de vedere strict legal, un presedinte de partid, presupunand ca acesta este membru de partid, nu poate fi agent acoperit sau infiltrat. Interdictia se refera chiar la simpla calitate de membru de partid. Daca totusi este, il poti divulga.

Interdictia generala privind incompatibilitatea totala a functiilor exista cu privire la parlamentari si la personalul din justitie. Potrivit reglementarilor in vigoare, nu pot exista agenti infiltrati acoperiti in randul senatorilor, deputatilor, judecatorilor, procurorilor, grefierilor, magistratilor asistenti de la ICCJ. In randul acestor profesii nu este posibil, legal vorbind, sa existe lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. De altfel, personalul din justitie completeaza, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care rezulta ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii (art 7 din Legea nr. 303/2004). Sanctiunea pentru ei, daca sunt prinsi, este direct eliminarea din profesie. Si desigur urmarirea penala pentru infractiunea de fals in declaratii. Si, amanunt de culoare, cine credeti ca verifica realitatea declaratiilor date de magistrati? Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. 

Din cealalta perspectiva urmarita de mine, divulgarea unor astfel de persoane nu numai ca nu este infractiune dar contribuie la reinstaurarea legalitatii. Ar fi o fapta virtuoasa, cetateneasca sau, cum ar zice Horatiu Dumbrava de la CSM care de prin 2005 se chinuie, mare parte din drum impreuna cu mine,  sa deconspire agentii infiltrati din justitie, “o garanţie în vederea prezervării statului de drept, a independenţei justiţie“. Una peste alta, darea in vileag a ilegalilor ar fi o fapta buna si nu presupune riscuri. Al treilea truism.

In aceste conditii, pot pune ramasag cu oricine se prinde ca amenintarea cu divulgarea calitatii de agent acoperit al unui serviciu de informatii actual priveste, tocmai pentru a se scapa de repercursiunea legii penale, un fost magistrat sau parlamentar angrenat in acest moment in cursa prezidentiala. Incheierea silogismului.

As miza chiar mai mult direct pe un fost magistrat. De data asta doar pura intuitie.

Desigur, daca nu este o cacealma.

PS

Candidatul deconspirat nu ar trebui totusi sa-si faca griji, va avea viitorul asigurat. Potrivit legii, SRI si SIE (puschea pe limba!) asigura protectia si incadrarea in munca a cadrelor militare si a salariatilor civili care, lucrand acoperit, sunt deconspiraţi.

12 thoughts on “Cine este candidatul la Presedintie fost ofiter acoperit? Trei truisme.

 1. Crintea Valerică

  F. Bun articolul si documentat astfel ca mi.am schimbat parerea initiala referitor la aceasta viitoare divulgare. Eu chiar credeam ca nu e posibila fara repercursiunipenale o asemenea divulgare, dar vad ca este

  Reply
 2. Constantin Tanasa

  Legea privind ..siguranta nationala..functionarea SRI..si altele care completeaza cele de mai sus , prevad foarte clar statutul ofiterilor sub acoperire..cat despre comentariile si praful in ochi , aruncat de un troglodit (fie el si ..presedinte ..la un moment dat ) ramane ..o perdea de fum si..o pseudoamenintare…divulgarea ..egal..puscarie..!!!

  Reply
 3. Pingback: De ce deconspirarea candidatului „acoperit” NU este ilegală | Pagina de Politică | Parte din familia RV

 4. Ion Stineru

  CRED CA BASE CONSUMASE CEVA MAI MULT..SI L-A LUAT GURA…ACUM TREBUIE SA RASPUNDA ;DE UNDE STIE CINE ESTE OFITER ACOPERIT..FAPTA F, GRAVA

  Reply
 5. Pingback: Fost membru CSM: Băsescu poate, legal, să spună cine e OFIȚERUL ACOPERIT – Stiri pe surse - Cele mai noi stiri

 6. Pingback: Nasul TV » Bombe în cascadă! R. Turcescu | Guvernul Ponta a dat o Hotarare de Guvern prin care ofiterii acoperiti sunt protejati de la deconspirare

 7. Pingback: Nu e în regulă | Copacul din pădure

 8. Pingback: Răspuns confratern scrisorii închise a d-lui Corneliu Liviu Popescu | Adrian Toni NEACŞU

 9. Pingback: apisLEX | Un avocat din București propune ca toți avocații să depună declarații că nu sunt agenți sub acoperire

 10. darius.elena234@gmail.com'darius

  Sincer sa fiu, am fost dezgustat de modul in care s-au desfasurat alegerile, precum si de razboiul ce a avut loc in ceea ce priveste raspandirea de zvonuri si informatii si chiar de inventarea unor povesti de fundal daunatoare pentru imaginea publica.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *