Comisia europeana semneaza PACTUL NATIONAL PENTRU JUSTITIE

By | martie 27, 2010

Unul dintre cele mai importante mesaje ale Raportului intermediar pe justitie prezentat in 23 martie 2010 il reprezinta necesitatea sprijinirii modernizarii justitiei de catre toate fortele politice. Mai exact, Comisia europeana considera, pentru prima oara in mod deschis,  drept absolut necesara „cooperarea stransa si constructiva intre diferitii actori politici si sistemul judiciar in vederea sustinerii reformelor necesare”, subiect ce trebuie considerat de “importanta nationala”.

Se solicita de fapt Bucurestiului un consens politic national pentru sprijinirea justitiei, un acord general transpartinic, asumat de toate partidele politice parlamentare, cu privire la evolutiile si strategiile de dezvoltare ale sistemului judiciar.

Ministrul justitiei este primul care a descifrat corect acest mesaj. O prima actiune prealabila si oarecum de tatonare s-a epuizat prin transmiterea catre Plenul CSM a unei invitatii din partea Guvernului Romaniei la o discutie despre starea justitiei. Tot ministerul justitiei este pregatit sa supuna dezbaterii o Strategie de dezvoltare a sistemului judiciar, ce ar urma sa fie adoptata de Guvern.

Asa cum Consiliul Superior al Magistraturii nu asigura decat o reprezentare partiala a puterii judecatoresti, care functioneaza totusi separat si se exprima nemijlocit, la fel un consens politic intre toate partidele politice parlamentare si reprezentantii puterilor constituite in stat in privinta viitorului justitiei nu se poate adopta printr-o hotarare de Guvern. Actele normative ale Guvernului nu pot conditiona comportamentele viitoare ale partidelor parlamentare, ci reprezinta asumarea unilaterala a unei viziuni de strategie si politici publice in domeniul justitiei.

Mesajul Comisiei europene este mult mai direct si se adreseaza clasei politice din Romania si formelor ei de exprimare in stat: Parlamentului si Guvernului Romaniei.

Parlamentul Romaniei a mijlocit la sfarsitul anului trecut, prin intermediul Comisiei comune speciale pentru analiza crizei intervenita in functionarea justitiei, realizarea unui Pact National pentru Justitie, convenit in urma implicarii directe a puterii judecatoresti, prin reprezentantii ICCJ si ai instantelor judecatoresti, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a asociatiilor profesionale din justitie si a tuturor grupurilor parlamentare. Raportul comisiei, continand textul Pactului National pentru Justitie, trebuie pus in discutia Plenului Parlamentului, dezbatut de toate partidele politice parlamentare si asumat prin  vot. Guvernul Romaniei trebuie sa se alature acestui efort, sa-si expuna in cadrul dezbaterii extinse propria viziune, sa-si armonizeze pozitiile cu cele ale puterii judecatoresti si legislative, rezultand astfel un document national unic care consfinteste vointa intregii clase politice si a celor 3 puteri constituite in stat, asumat la nivelul cel mai inalt.

Prilejul cel mai bun pentru realizarea dezbaterii in jurul viitorului justitiei romanesti si consemnarea unui acord national transpartinic il constituie prezentarea de catre CSM in Plenul Parlamentului a Raportului anual national privind starea justitiei, eveniment ce trebuie sa aiba loc concomitent cu dezbaterea Raportului final al comisiei comune parlamentare privind analizarea crizei intervenite in functionarea justitiei. In acest context imi revizuiesc titlul unui text anterior, “Sa mergem cu Justitia in Plenul Parlamentului?!“, eliminand semnul intrebarii si lasandu-l o simpla exclamatie si indemn.

Fara sprijinul societatii civile, de la care noi, judecatorii, asteptam  realizarea unei presiuni publice,  aceasta oportunitate unica pentru exprimarea ratiunii clasei politice romanesti prin realizarea unui acord general in jurul justitiei  poate fi ratata.

Comisia europeana, daca ar fi posibil, ar semna Pactul National pentru Justitie. Puterea judecatoreasca l-a semnat. Clasa politica si Guvernul Romaniei isi pot dovedi maturitatea si angajamentul real pentru dezvoltarea justitiei acceptand dialogul si asumandu-si o vointa comuna in jurul justitiei, in considerarea interesului national.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273