Conferinta Nationala a Mediatorilor 2010

By | noiembrie 23, 2010

Vineri, 19 noiembrie 2010, am participat la Conferinta Nationala a Mediatorilor, editia a 2-a, cu tema „Medierea functioneaza. Mica Reforma in Justitie”. Textul interventiei mele pregatite pentru acest eveniment a fost urmatorul:

Stimati organizatori, participanti, oaspeti

Incep prin a multumi pentru invitatia pe care am primit-o la acest eveniment important. De asemenea vreau sa-i felicit pe organizatori pentru tema sub care se desfasoara aceasta conferinta. Medierea functioneaza in Romania, iar aceasta este o realitate. Prezenta dvs. aici, in cabinetele de pe langa sediile instantelor, in unele incheieri date de judecatori sau in sala pasilor pierduti din instante este dovada vie.

De prea multa vreme, medierea s-a aflat intr-un lung provizorat. Suntem tara in care mediatorii au existat inaintea consacrarii profesiei legale de mediator. Evolutiile legislative au fost timide. Desi am sa contrazic optimismul general, mica reforma in justitie nu face exceptie. Medierea este in continuare promovata legislativ cu retinere.

Reusita finala a medierii nu este o miza doar pentru mediatori si cu atat mai putin doar pentru Consiliul national de mediere. Este o miza a statului roman, a institutiilor sale juridice, este o obligatie comuna a autoritatilor publice catre cetatean. Medierea pentru a fi un succes in Romania trebuie sa devina obligatorie. Situatia supraincarcarii instantelor si a judecatorilor cu dosare este prea grava pentru a mai avea rabdarea promovarii medierii ca optiune facultativa. Romania nu-si permite luxul sa astepte si sa inainteze cu pasi marunti.

Imi doresc ca aceasta conferinta nationala sa fie semnalul de alarma tras catre autoritatile acestui stat ca profesia mediatorilor a atins  maturitatea si gradul de organizare care  justifica pe deplin renuntarea la timiditatea legislativa. Medierea poate mai mult. Dvs. puteti mai mult. Reformele in justitie insele trebuie sa ofere mai mult.

Va multumesc inca odată pentru invitatie, va asigur de sprijinul meu personal si institutional daca voi avea ocazia si urez conferintei mult succes.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273