Consiliul local Constanța se dizolvă la Paștele cailor

By | septembrie 3, 2014

descărcareLa fotbal, femei și mai nou justiție ne pricepem cu toții.  Suntem o societate multilateral competentă. Toată lumea își dă cu părerea despre orice și cele mai irefutabile argumente nu provin mai niciodată de la experți, ci de la neofiți.  Poate deloc întâmplător, pozițiile violente, ultimative, nerezonabile nu sunt ale celor care sunt în interiorul specialității lor. Dimpotrivă, aceștia cel mai adesea acceptă dilemele, întrebările, își pun întrebări și respectă punctul de vedere al leatului său de diplomă. Nu, exprimările autoritare, finale sunt ale chibiților, ale celor de pe margine, al amatorilor. Este un uriaș abuz de competențe tehnice pe piața noastră. Același deficit de modestie care mă face pe mine de exemplu să fiu sigur că Boloni va avea rezultate incomparabil mai bune decât Pițurcă, îi determină pe alții să-și dea doct cu părerea cu privire la complicațiile juridice.

Citesc de dimineață o știre care la prima vedere mă binedispune. Un tânăr, abia intrat la Facultatea de Drept, își asumă curajos suficient de mult spirit civic pentru a formula o acțiune în instanța vizând dizolvarea Consiliului local Constanța. Gest admirabil, dovada că generația viitoare va fi mai activă și implicată în comunitate. Tânărul primește încurajări unanime, i se laudă calitățile, se consumă sute de semne de exclamare și vocative.  Desigur, se găsește ceva timp și pentru câteva incurajări respectiv înjurături politice, fiind vorba de Constanța și Mazăre.

Deși în general nu-mi plac comportamentele exhibiționiste (hai sa ne turnam apa in cap) parcurg articolul propunându-mi să am înțelegere pentru vârsta studentului. Jurnalistul ne explică motivele invocate în cerere, ni se dau niște citate din autorul acesteia, după care, profesionist, ni se pune la dispoziție textul de lege care prevede dizolvarea consiliilor locale.  Aici am primul șoc. Cunoscându-l din activitatea mea (ca alte câteva mii de judecători și avocați), îmi dau seama că textul de lege citat de jurnalist și care ar sta la baza formulării cererii în instanță este greșit. Mai exact, ni se reproduce art. 55 din Legea administrației publice locale  nr. 215/2001 în forma care era în vigoare până în 2010. Este un text înlăturat de mult de la aplicare, tocmai întrucât putea duce la excese.

Potrivit textului în forma de acum 4 ani, un Consiliu local se dizolvă de drept “în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv”.

Potrivit textului în vigoare din 2010 încoace, și aplicat în zeci de dosare în instanțe, un Consiliu local se dizolvă de drept “în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv, deşi a fost convocat conform prevederilor legale (s.m)“.

Altfel spus, din punct de vedere juridic, sancțiunea dizolvării nu intervine mecanicist ca un blestem dacă timp de două luni nu au loc ședințe, ci doar dacă acest lucru se întâmplă deși au existat convocări legale. Cum s-ar zice, perioada de concedii și vacanță nu se pune.

Nu ma interesează la cine este eroarea grosolană de documentare, ea  cu siguranță se găsește și în cuprinsul cererii formulată de tânărul student (desigur justificabil dacă ne gândim ca  va fi jurist abia peste 4 ani) însă știu sigur că astfel de dezinformări nu ar trebui să fie mediatizate. O minima verificare a legii cu un program legislativ, sau măcar un telefon la prieten jurist, ar fi împiedicat deversarea în spațiul public a unei astfel de confuzii. Legile nu se verifică doar pe google, noul dumnezeu al societății noastre post-moderne fiind el însuși un repetent în ce privește afișarea legilor în formele actualizate la zi. Aviz jurnaliștilor, dar mai ales studenților și viitorilor specialiști.

Chiar când am terminat acest articol și mă pregăteam să spun ceva despre păcatul aroganței, realizez că distribuirea evenimentului în presă s-a produs pe o scară mult mai largă. Aflu că un student l-a trimis în corzi pe mazăre, că din cauza lui Mazăre Consiliul local riscă să fie dizolvat, că exemplul ar trebui extins și la București (“n-ai ședință 2 luni, pac! dizolvare“),  ba chiar văd că diferiți consilieri și presupuși avocați dau explicații năucitoare.  Evident, tot efortul mediatic se învărte în jurul textului de lege cu pricina. așa cum a fost servit și fezandat în primul material de presă apărut, nimeni nu mai verifică nimic.

Este foarte posibil ca acest tărăboi să fie doar o răfuială politică, iar dacă e așa m-am prins cam tîrziu. Cu atât mai mult este justificată pretenția mea ca dreptul să nu fie târât prin colbul politic. Argumentele juridice sunt neutre, reci, frumoase doar când nu sunt traficate electoral.

Cum s-ar zice, un student (deși ar putea fi la fel de bine grupa pregătitoare) tocmai aruncă un ditamai bolovanul juridic în Marea Neagră   ….. Și pentru că tot am luat plasă și am sărit pripit să lămuresc lucrurile, voi pune acestui editorial un titlu să răsune!  


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273