Despre rapsodul popular Tudor Gheorghe și mercenariatul moral

By | august 15, 2014

terrorism

se dedică lui Dan Tapalagă

Zilele trecute am aflat cu stupoare că Tudor Gheorghe este un rapsod popular. Oarecum nedumerit am dat fuga la DEX-ul din biblioteca mea. Nu frecventez foarte des arta practicată de Tudor Gheorghe, dar chiar și așa stiu cine și ce este. Cum demersul său artistic mie mi se pare o formă de artă prin excelență cultă, am insistat în documentare. I-am citit biografia, mi-am reamintit discografia sa, am rememorat câteva spectacole, multe transmisiuni TV, mi-am reîmprospătat propria părere despre arta sa a maestrului. Nu, categoric Tudor Gheorghe nu este un rapsod popular.

Cu toate acestea o spusese HotNews, cum să se înșele? Apoi am înțeles. Tudor Gheorghe, trimițând un mesaj de sprijin postului de televiziune Antena 3,  făcuse o eroare, un gest nepotrivit, o mișcare inadecvată. Tudor Gheorghe trecuse Rubiconul corectitudinii. Iar pentru asta merita să fie degradat, trimis la nivelul de jos al artei, trebuia deconspirat așa cum este cu adevărat: un rapsod popular. Și doar atât.

Acest tip de terorism practicat în numele eticii absolute caracterizează societatea noastră de azi.

Întreaga presă românească este plină de moraliști, de virtuoși ai excelenței etice, de exegeți ai corectitudinii absolute personale. Autorii de ziare nu mai analizează de mult, nu comentează, nu strâng știri, ei doar propovăduiesc moralitatea, corectitudinea, creștinătatea absolută a propriului comportament. Și se dau întotdeauna pe sine drept exemple de încarnați ai eticii perfecte a bunului Dumnezeu. Toată prihana e la ceilalți, ei sunt  mielul alb, neatinși de răutatea socială, neprihăniți.

Mare parte din presa noastră este un cor de behăieli etice. Sunt turme întregi de miei serafici, exhibiționiști ai propriei perfecțiuni morale.

Acestora li se adaugă eroii civilizatori din unele autorități și instituții publice, saltimbancii caraghioși care propovăduiesc grav și afectat pe posturile de televiziune potrivite perfecțiunea personală și a alegerilor lor politice.

Este o inflație a infatuării de caracter, o înghesuială teribilă de comportamente de păuni moralizatori.

Este o spoială declarativă, să fim bine înțeleși. Vorbim de o auto-reclamată perfecțiune morală tranzacționată în scopuri mercantile și extrem de pământești. Întreaga această isterie etică este stipendiată politic, este închinată succeselor electorale. Unitatea de măsură a moralității de acest tip este procentul iar catapeteasma ei este sondajul de opinie.

Este o puritate agresivă, folosită pe post de ciomag pentru tot ce se încăpățânează să iasă în afara sistemului. Nu ești cu noi, atunci poftim spurcăciunea noastră prin cuvinte deontologice.

Ei critică permanent tot ce vine din cealaltă tabără, una a răului moral absolut, a domniei viciului și dezmățului imoral.

Gândirea lor este esențialmente schizofrenică. Nu există calea de mijloc, există doar perfecțiunea proprie și dezastrul etic al celorlalți. Se comportă ca și când fiecare persoană intrată în atenția lor ar fi întruparea dracului însuși și trebuie rapid exorcizată. Se încolonează militărește și te pocnesc peste față cu  zeci de editoriale, comentarii și analize mântuitoare. Revin, te întorc pe toate părțile, pană când chiar și dracul se satură de atâta chin și fuge din tine sâsâind.

Ești un festin al agresiunii lor de cazarmă, te calcă în picioare, îți scot ochii, îți zdrobesc capul îți lichefiază creierul. Totul în numele mântuirii prin moralitate.

Astfel de persoane au comportamente de lepre etice, întrucât tranzacționează moralitatea în funcție de interese și contexte politice. Corectitudinea este doar o propagandă pentru creșterea în sondaje a partidei lor politice. Pentru asta calcă în picioare nu numai destine individuale ci până și certitudinile trecute deja în dicționare și enciclopedii. Și priviți-i ce se întâmplă când apele politicii se tulbură iar granițele politice de ieri devin mișcătoare. Privesc buimaci în jur, își caută noii stăpâni, ezită, așteptă noile ordine și noile dosuri etice.

Mercenariatul moral, adică etica de închiriat, este noul instinct de conservare a celei mai mari părți din presa de astăzi. 
tudor_gheorgehe

P.S. În urmă cu mai bine de un an primeam de la administratorul www.contributors.ro, o persoana cu adresa de mail a hotnews.ro, mesajul că trebuie să întrerupem colaborarea noastră mai veche, întrucât regulile lor etice îi împiedică să publice materiale ale persoanelor urmărite penal. L-am rugat politicos să-mi dea și mie datele personale pentru că aș vrea, cetățenesc, să-i fac o plângere penală, astfel încât să constate și singur cât de ușor, potrivit legii, poate deveni cineva cercetat penal. L-am rugat apoi, în urma ridicării lui politicoase din umeri (“articolul e foarte bun, vă apreciem, dar trebuie să ne înțelegeți, nu sunteți primul, acestea sunt regulile nostre etice”) să-mi șteargă toate materialele anterioare de pe platformă. I-am lăsat în moralitatea lor. Îmi pare rău,  Dane.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273