Excomunicarea și justiție

By | mai 14, 2015

Am citit cu interes și curiozitate informațiile referitoare la excomunicarea unui număr de vrânceni din Biserica Ortodoxă Română. Trăind în Vrancea era și greu ca această știre să nu-mi atragă atenția. După mai bine de o zi de la comunicarea publică a Episcopiei Buzăului și Vrancei știm acum ceva mai multe. Nu mă interesează aspectele confesionale, clericale sau istoria conflictului dintre enoriași și mai marii episcopiei. Însă, ca deformare profesională, sunt foarte atent la trimiteri juridice, la încadrări în drept, la motivări și la descrierea faptelor. Cum în cariera mea de judecător nu o dată am avut de soluționat plângeri împotriva unor hotărâri ale organelor de conducere ale diferitelor biserici recunoscute în stat, Vrancea fiind o zonă complicată din acest punct de vedere, legislația bisericească îmi este relativ cunoscută. Tocmai de aceea sunt nedumerit de aplicarea unor sancțiuni disciplinare chiar unor mireni și de aplicarea pedepsei cea mai gravă prin consecințe, eliminarea din chiar Biserică, excomunicarea. Să ne înțelegem, sunt curiozități profesionale, juridice, nu mă pricep la încurcăturile  bisericești și nici nu mă interesează.

Citind comunicatul oficial al Episcopiei sunt confuz de-a dreptul. Potrivit acestuia, celor două enoriașe excluse li s-a aplicat sancțiunea prevăzută de art. art. 5, paragraful B, lit. F din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Există două probleme juridice, de nedepășit.

Mai întâi, trimiterea este eronată, art. 5 se referă la altceva, nu enumeră sancțiunile aplicabile în cazul judecăților disciplinare. Cu siguranța trimiterea s-a dorit a fi la art. 4 paragraf B lit. f)., acesta fiind articolul intitulat marginal chiar așa, Pedepsele și aplicarea lor.

Să presupunem că este vorba doar de o eroare datorată grabei. Intervine însă o alta problemă, mult mai complicată: Regulamentul la care se face trimitere se aplică, în întregul său doar clericilor nicidecum enoriaşilor simpli. Mai exact, pentru că nu e bine să te joci cu această terminologie, art. 1 din Regulament prevede expres că „Sunt supuşi prevederilor prezentului Regulament toţi membrii clerului de mir şi călugării, indiferent de ocupaţiile şi funcţiile ce îndeplinesc ca preoţi şi călugări în Biserica Ortodoxă Română, în ţară sau peste hotare, cum şi cântăreţii şi paracliserii în funcţie, care se vor face vinovaţi de vreuna din infracţiunile enumerate la art. 2 şi 3.” Și ca să fie lucrurile și mai clare, pedeapsa la care se face trimitere în comunicatul Episcopiei este, nici mai mult nici mai puțin, “Excluderea din monahism (pentru monahi şi monahii)”. Tot o excludere, dar nu a mireanului şi nu din Biserică.

Comunicatul episcopiei mai face referire la nişte canoane, pe care recunosc că nu le cunosc. Însă acest lucru nu schimbă datele problemei, pedepsele se aplică potrivit prevederilor exprese ale Statutului BOR, un fel de Constituţie a bisericii ortodoxe, numai în conformitate cu legislaţia disciplinară, care, în cazul nostru, se referă doar la clerici.

Una peste alta, sancţiunea excluderii din Biserică pare a veni la propriu din senin, nu este reglementată juridic nicăieri, în nici o reglementare scrisă a Bisericii ortodoxe, competențele disciplinare ale organelor bisericești privesc doar personalul clerical, iar comunicarea juridică a Bisericii în jurul acestei teme este plină de erori.

Aş mai face câteva precizări. Mai întâi, potrivit art. 1 din Statutul BOR „Biserica Ortodoxă Română este comunitatea creștinilor ortodocși, clerici, monahi și mireni, constituiți canonic în parohii și mânăstiri din eparhiile Patriarhiei Române aflate în interiorul și în afara granițelor României”. Apoi, în mod curent instanțele judecătorești resping ca nefiind de competența lor plângerile împotriva hotărârilor autorităților disciplinare bisericești. Biserica are organizare autonoma, iar hotărârile disciplinare nu pot fi contestate în fața instanțelor civile. Până acum însă s-a pus doar problema contestării sancțiunilor aplicate clericilor iar nicidecum mirenilor și, mai mult, a sancțiunilor aplicate potrivit prevederilor legale care reglementează organizarea jurisdicției disciplinare în interiorul Bisericii.

Deși bănuiesc că sancțiunea excomunicării nu va rămâne în picioare prea multă vreme, trebuie să recunosc că am o pronunțată curiozitate referitoare la viitorul în justiție a acestei probleme.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273