Greva Judecatorilor. Minuta intalnirii din 8 iulie 2009, Bucuresti

By | iulie 8, 2009

Miercuri, 8 iulie 2009, la Curtea de Apel Bucuresti, a avut loc intalnirea reprezentantilor instantelor judecatoresti cu reprezentantii UNJR, AMR, AMI. Fata de situatia actuala in care se afla Justitia, s-a cazut de acord asupra a nu mai putin de 9 aspecte punctuale.

Redam integral MINUTA acestei intalniri:

“Avand in vedere

Lipsa unor conditii decente de lucru in instante, in birouri si in salile de judecata (spatii igienizate corespunzator, climatizarea salilor de judecata si a birourilor),

Intensificarea atacurilor la adresa statutului magistratilor, prin rectificari bugetare negative, care afecteaza atat calitatea actului de justitie, cat si stabilitatea profesiei, ca urmare a remunerarii deficitare a judecatorilor,

Incarcatura de dosare pe care judecatorii le au de solutionat in perioada vacantei judecatoresti si lipsa masurilor efective pentru asigurarea unui act de justitie de calitate si in termene rezonabile,

Lipsa fondurilor instantelor judecatoresti pentru materiale consumabile (hartie, toner pentru imprimanta etc.) si pentru comunicarea actelor de procedura,

Participantii au cazut de acord asupra urmatoarelor puncte:

1. Reprezentantii instantelor si asociatiilor profesionale au hotarat sustinerea atitudinilor de protest ale judecatorilor si personalului auxiliar din instantele din Bucuresti.

2. Se solicita judecatorilor din cadrul tuturor instantelor asumarea acestei forme de protest, prin intreruperea activitatii incepand de joi, 09.07.2009, zilnic, cate 3 ore, pentru o perioada nedeterminata.

Formele de protest vor continua pana la solutionarea problemei finantarii justitiei, ale modalitati urmand a fi avute in vedere ulterior.

3. Se solicita ordonatorilor secundari si tertiari de credite sa refuze calcularea cererilor de deschidere de credite lunare, incepand cu luna iulie 2009, fara luarea in considerare a sporului de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica. Se solicita, de asemenea, acestora sa actioneze in justitie impotriva deschiderilor de credite partiale, insuficiente pentru asigurarea functionarii curente a activitatii instantelor.

4. Toti judecatorii, care considera ca li s-au incalcat drepturile, prin neexecutarea unor hotarari judecatoresti irevocabile, vor completa individual si vor depune organizat, intr-un interval de o saptamana, ce va fi anuntat ulterior, plangeri impotriva Statului Roman, indreptate catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

5. Avand in vedere blocarea reformelor din sistemul judiciar, agravarea situatiei resurselor materiale si umane, se solicita Comisiei Europene pastrarea mecanismului de cooperare si verificare privind reforma justitiei in coordonatele aplicate in prezent.

6. Se solicita implicarea ICCJ, in calitate de reprezentant al puterii judecatoresti, prin convocarea Adunarii generale a judecatorilor, la care sa participe reprezentanti ai tuturor adunarilor generale ale instantelor din Romania, pentru a adopta un plan de masuri concrete cu privire la starea sistemului judiciar.

7. Se recomanda judecatorilor contestarea individuala a modului de stabilire a drepturilor salariale, prin formularea contestatiei prevazute de art. 36 din OUG nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, in perioada imediat urmatoare comunicarii fluturasilor privind indemnizatia lunara.

8. Asociatiile profesionale recomanda instantelor luarea tuturor masurilor pentru a se degreva judecatorii titulari ai completelor de judecata, cu incarcatura mare, de exercitarea unor activitati administrative suplimentare.

9. Se solicita judecatorilor din cadrul tuturor instantelor sa refuze participarea in cadrul birourilor, sectiilor si comisiilor electorale ce se vor infiinta in vederea desfasurarile alegerilor prezidentiale.

Asociatiile profesionale vor hotari daca este necesara formularea unei plangeri penale impotriva ministrului justitiei si a ministrului finantelor publice, pentru savarsirea unor infractiuni de serviciu, precum si sesizarea Comisiilor parlamentare de ancheta, context in care este necesara demiterea ministrului justitiei, pentru administrarea deficitara a finantelor justitiei.

judecator Dragos Calin,
vicepresedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania

judecator dr. Mona Pivniceru,
presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania

judecator Adrian Neacsu,
presedintele Tribunalului Vrancea


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273