Insulta si calomnia sunt din nou in codul penal

By | decembrie 13, 2013

In urma cu ceva vreme initiam si semnam primul o petitie online impotriva reincriminarii calomniei, inclusiv prin presa. Numarul semnatarilor s-a oprit la 314, ceea ce ar trebui sa ma dezamageasca. Mare parte dintre acesti semnatari sunt insa judecatori, asa ca, dimpotriva, sunt bucuros. Fara libertatea de exprimare nu exista decat un simulacru de democratie. Libertatea de exprimare nu poate fi disociata de recunoasterea libertatii de gandire si de constiinta, de libertatea de manifestare a opiniilor fata de ceilalti membri ai societatii. Un individ nu poate fi liber decat daca este si liber sa se exprime.

In haosul zilelor din urma cu referire la modificarile aduse de Parlament unor prevederi din Codul penal s-a trecut cu vederea reincriminarea hotarata a insultei si calomniei, inclusiv a calomniei savarsite prin mijloace mass-media. In codul penal ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 februarie 2014 s-a introdus un nou capitol, intitulat infractiuni contra demnitatii, cu 3 articole de trista amintire, insulta, calomnia si proba veritatii.

Am convingerea ca prevederile referitoare la modificarea definitiei functionarului public sau a continutului infractiunii de conflict de interese nu vor intra niciodata in vigoare.

Termenul fixat de Curtea Constitutionala pentru solutionarea sesizarilor de neconstitutionalitate este 15 ianuarie 2014, in timp ce Noul cod penal va intra in vigoare la 1 februarie 2014. Toate modificarile legislative ale parlamentului care nu vizeaza Noul cod penal nu vor intra niciodata in vigoare. E o simpla problema de calendar. Din noul cod penal s-a modificat definitia functionarului public, insa neconstituionalitatea este prea vadita ca solutia Curtii Constituionale sa nu fie previzibila. Insa, s-a trecut cu totul cu vederea introducerea in Noul cod penal a infractiunilor de insulta si calomnie.

Sesizarile de neconstitutionalitate ale ICCJ, respectiv ale PDL nu vizeaza si aceste prevederi. Ele nu vor putea face deci obiectul controlului de constitutionalitate al Curtii Constituionale. Comentatorii, analistii, ambasadele, politicienii, jurnalistii insisi nu sunt sensibilizati si de acest rapt impotriva libertatii de exprimare, aplecandu-se exclusiv asupra unor prevederi care nu pot si nu vor intra niciodata in vigoare. Cred si eu ca democratia va fi slabilta prin actiunile legislative recente ale Parlamentului, insa datorita unor alte prevederi decat cele care monopolizeaza atentia intelighentiei politice, diplomatice, media ori juridica.

PS

Pe vremea cand sanctionam public amestecul barbar al Curtii Constituionale peste puterea judecatoreasca, prima anuland pur si simplu un recurs in interesul legii al instantei supreme, d-na judecator Motoc ma asigura ca niciodata decizia Curtii Constitutionale nu va putea justifica reincriminarea calomniei prin presa. S-a inselat.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273