Intalnire cruciala pentru justitie

By | august 27, 2009

Maine, 28.08.2009, la sediul Curtii de Apel Bucuresti, de la ora 11,00, are loc adunarea generala a judecatorilor acestei instante. Participarea nu se reduce insa la judecatorii CAB ci vor fi prezenti reprezentanti ai instantelor din intreaga tara, atat la nivelul curtilor de apel cat si al instantelor inferioare. De asemenea, se mizeaza pe participarea masiva a judecatorilor de la celelalte instante din Bucuresti.

Intalnirea de maine arata nevoia de solidaritate a judecatorilor si determinarea de a gasi forme organizatorice reprezentative pentru starea de spirit din instante, in care sa se discute si sa se adopte, cu caracter de orientare pentru toate celelalte instante din tara, variantele cele mai eficiente de raspuns ale corpului profesional la presiunea teribila a clasei politice.

Intalnirea de maine va juca rolul unui detonator. Va fi liantul necesar pentru ca toate instantele sa reactioneze la unison si solidar, pe masura atacului furibund la elementele fundamentale ale statutului puterii judecatoresti.
Sunt convins ca masurile adoptate maine in Adunarea generala a judecatorilor CA Bucuresti, cu participarea larga a reprezentantilor instantelor din tara, se vor multiplica rapid in teritoriu, suplinind astfel cu succes lipsa formelor de organizare care ar putea asigura o astfel de atitudine coordonata si generala.

Sunt de asemenea convins ca guvernantii vor sta cu ochii pe aceasta intalnire. Saptamana trecuta s-a devoalat public raportul actual real dintre justitie si Guvern, in momentul in care presedintele CSM a parasit in pripa intalnirea de la Palatul Victoria dedicata discutarii legii unitare, dupa ce a acuzat ca nu are cunostinta despre varianta legii care se discuta, inaltii oficiali replicandu-i ca nici nu va primi aceasta varianta. La aceeasi intalnire, judecatorii reprezentanti ai unei asociatii profesionale au fost intrebati in mod cinic cand au vrut sa ia cuvantul carui sindicat sau patronat ii apartin, pentru ca doar acestea pot participa la un dialog social.

Daca justitia mai vrea dialog si inca nu a renuntat sa explice de ce intr-o democratie judecatorii trebuie sa fie egalii alesilor si celor numiti in functii executive, cel putin ca o garantie ca astfel se pot opune abuzurilor acestora impotriva statului de drept, atunci dialogul  nu poate avea loc la Guvern. El trebuie cautat cu insistenta la cealalta putere in stat, legislativa, prin definitie organul suprem al unei democratii.

Miza reala este prezervarea puterii judecatoresti ca putere publica de control asupra executivului si legislativului. In loc de asta, judecatorilor li se pregateste un statut de slujbasi ai executivului, timorati si dependenti total financiar de decizia arbitrara a ministrului justitiei, cu al carui personal de cabinet de altfel sunt asimilati.

Judecatorii au inteles asta si nu vor lasa ca sub aparenta elaborarii unei legi a “echitatii” sociale Guvernul sa realizeze practic un puci politic, prin rasturnarea echilibrului constitutional dintre puterile statului.

Aceasta este motivatia reala a unei intalniri cruciale atat pentru viitorul neatarnat al justitiei din Romania, cat si pentru supravietuirea  statului de drept autentic.

Judecatorii vor fi la inaltimea mizei, iar intalnirea de la Curtea de Apel Bucuresti va fi declaratia de independenta de care chiar statul si societatea romaneasca au nevoie, poate fara sa constientizeze, din pacate.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273