Interviu Juridice.ro: “Fara increderea si apropierea judecatorilor nici un CSM nu va putea face performanta”

By | octombrie 27, 2010

Andrei Savescu: Alegerile pentru CSM sunt, fara indoiala, cel mai important eveniment al lumii juridice din acest an. Care este impresia dumneavoastra generala? Nu cumva aceste alegeri sunt mai importante decat alegerile pentru Parlament?

Adrian Neacsu: Si eu cred ca miza este mai importanta decat cea indeobste acceptata. Anul trecut instantele si judecatorii, prin adunarile lor generale, si-au demonstrat determinarea de a opri orice deviere a statului de drept. Au aratat ca pot fi organizati, puternici si eficienti. Acest lucru sperie. Un corp profesional unit al judecatorilor si procurorilor, solidari in apararea statutului lor si al dreptului societatii la o justitie independenta, daca ar fi reprezentat cu adevarat de CSM, care detine destule competente pentru a conta decisiv in echilibrul puterilor din stat, ar capata o forta in Romania care ar face sa nu poata fi ignorat sau umilit ca pana acum. In conflict se afla interesul pastrarii unui CSM slab, anemic si sovaielnic si dorinta transformarii lui intr-o institutie cu autoritate si legitimitate, puternica, ferma si eficienta.

Andrei Savescu: Ati fost, impreuna cu cei doi colegi de echipa cu care candidati, Cristi Danilet si Horatiu Dumbrava, dar si alaturi de alti colegi, unul din reprezentantii adunarilor generale ale judecatorilor in protestul justitiei de anul trecut. Acelasi tip de reprezentare il propuneti colegilor din instante si acum?

Adrian Neacsu: Da, mandatul de membru CSM trebuie sa fie asumat individual. Membrul CSM trebuie sa raspunda pentru calitatea actiunilor sale in mod individual, fata de adunarile generale ale judecatorilor care i-au acordat increderea si votul lor. Tribunalele trebuie sa fie reprezentate in primul rand de membrul CSM pe care il aleg, iar nu numai de un CSM colectiv si anonim, in care raspunderea pentru deciziile proaste este neasumata si ascunsa dupa dispozitia constitutionala privind votul secret. Propun colegilor sa-mi acorde increderea pentru un mandat dinamic, de actiune si a carui forta sa fie data tocmai de reprezentarea lor continua si cat mai fidela. Vreau sa duc adunarile generale ale judecatorilor cat mai aproape de CSM, pentru ca aceasta este cheia atat pentru eficienta in securizarea independentei justitiei si apararea statutului judecatorului cat si pentru garantarea gestionarii carierei magistratilor de catre CSM in mod transparent, corect si nearbitrar.

Andrei Savescu: In afara de comunicarea online permanenta, in ultima perioada v-ati intalnit personal cu multi colegi judecatori. Ce isi doresc ei? Isi doresc bine? Veti putea sa le fiti de folos?

Adrian Neacsu: Dezamagirea fata de CSM este uriasa. Atat cat am putut, am incercat sa le reaprind colegilor increderea ca impreuna cu un CSM reprezentativ cu adevarat putem face lucruri importante. Fara increderea si apropierea judecatorilor nici un CSM nu va putea face performanta, iar justitia va fi strivita sub presiunea politica. Judecatorii vor inainte de toate rezultate concrete, eficienta, transparenta, mai multa determinare, barbatie si hotarare in relatia cu celelalte autoritati publice. Cu atat mai mult stiu acum ca nu am gresit atunci cand, alaturi de colegii mei de echipa, amandoi cu cele mai mari sanse de a primi pe 1 noiembrie increderea judecatorilor, am propus un proiect pentru CSM pragmatic, realist, cu solutii tehnice aplicabile imediat si de bun simt, cu desfasurare detaliata pe intreg mandatul de 6 ani. Ne-a fost teama de tentatia populismului in aceste alegeri, dar chiar colegii nostri din instante sunt cei care au adus unii candidati cu picioarele pe pamant.

Andrei Savescu: Sunteti multi candidati pentru un singur loc rezervat reprezentarii judecatorilor de la tribunale. Probabil ca judecatorii vor alege intre Bucuresti si ne-Bucuresti. Ce anume credeti ca va face diferenta decisiva?

Adrian Neacsu: Regret ca noua, judecatorilor de la nivelul tribunalelor, ni s-a furat dreptul de a avea un nou inceput de reprezentare in CSM cu cele doua locuri care ne reveneau potrivit legii. Printre colegii candidati am gasit multe idei si caractere valoroase. Nu exista o justitie de Bucuresti si una de provincie, exista o singura justitie cu aceleasi probleme. Tribunalul Bucuresti este cel mai mare tribunal din tara si toate problemele cu care se confrunta sistemul judiciar se regasesc aici la o scara uriasa. Supraaglomerare cu dosare, numar insuficient de judecători, detasari numeroase in interiorul si in afara sistemului judiciar, presiune publica uriasa. Solutiile pe care echipa noastra le propune pentru sistemul judiciar in ansamblu vor fi cu atat mai eficiente in Bucuresti. Doar ca exemplu, reevaluarea rapida a tuturor detasarilor si pastrarea doar a acelora care necesita cu adevarat si obligatoriu formatia de judecator inseamna pentru instantele din Bucuresti cateva zeci bune de judecatori reveniti in instanta, la solutionarea dosarelor. Stiu ca de data asta diferenta nu va fi facuta de simpatiile regionale ci de calitatea si seriozitatea solutiilor propuse si, mai ales, de credibilitatea si performantele anterioare ale candidatilor.

Andrei Savescu: Cum vedeti viitorul Jurindex din perspectiva unui membru CSM?

Adrian Neacsu: La fel cum l-am vazut dintotdeauna, fara sa primesc intelegerea celor ce detineau dreptul de decizie. Jurindex va alatura Romania miscarii mondiale pentru accesul liber la lege si jurisprudenta si va fi instrumentul care va impune definitiv ideologia accesului general si gratuit la documentele juridice de interes public. Sistemul judiciar are rezerve imense de initiativa si progres prin forte proprii, care trebuie doar lasate sa se manifeste. Noi ne cunoastem cel mai bine specificul activitatii si deci noi suntem cei care trebuie sa avem dreptul de a stabili ritmul si directia dezvoltarilor tehnice si administrative ale justitiei, inclusiv din punctul de vedere al noilor tehnologii ale informatiei.

Andrei Savescu: Cum visati ca va fi sistemul judiciar peste zece ani? Care este viziunea dumneavoastra?

Adrian Neacsu: O justitie eficienta si de buna calitate nu poate exista fara un judecator puternic si respectat.Vreau sa ajut la consolidarea si organizarea puterii judecatoresti pe masura unei justititii europene de calitate si cred ca voi avea oportunitatea sa o fac.

Andrei Savescu: Va multumesc si va doresc mult succes!

Adrian Neacsu: Si eu va multumesc.

juridice.ro, 27.10.2010 (multumesc d-lui Savescu pentru intrebari; sublinierile formei interviului publicat aici  imi apartin)


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273