Dezmintire (privata): Judecatorii nu primesc drepturile salariale restante ca urmare a rectificarii bugetare

By | august 29, 2009

In 26 august ac, dupa o intalnire la Guvern pe tema rectificarii bugetare, liderul Blocului National Sindical anunta ca s-au gasit bani pentru salariile restante castigate in justitie de judecatori, lucru prezentat de altfel drept revoltator.

Dumitru Costin: O veste liniştitoare pentru cei din justiţie, care erau extrem de agitaţi. Am avut timp să mă uit azi-noapte pe proiectul de ordonanţă şi îi asigur că s-au găsit resursele financiare pentru a le fi plătite drepturile băneşti câştigate în instanţă. Asta, în contextul în care discutăm de creşterea spectaculoasă a numărului de şomeri în restul economiei şi al societăţii româneşti. Poate că e momentul ca în afara pretenţiilor zicem noi justificate pe care le au, să gândească că până la urmă şi actul de justiţie face parte dintr-un ansamblu, dintr-un tot şi că există până la urmă o măsură în toate.”

Intre timp aceasta informatie a fost preluata, intai ca citat, ulterior ca informatie verificata, de intrega presa. Justitia este castagatoarea rectificarii bugetare, in special pentru plata drepturilor salariale castigate prin hotarari judecatoresti.

Desi intre timp s-a facut public continutul OUG privind rectificarea bugetara, precum si in lipsa oricaror precizari din partea Ministerului Justitiei, informatia a continuat sa circule, fiind prezentata ca o certitudine dovedita din cel putin 3 surse independente: judecatorii primesc bani pentru drepturile salariale castigate in justitie.

Potrivit anexei la proiectul OUG privind rectificarea bugetara MJCL primeste in  plus 61 milioane lei pentru “functionarea instantelor” si 11 milioane pentru cheltuieli de personal.

In legatura cu aceasta din urma suma:
- reprezinta cam 1% din cuantumul datoriilor acumulatate de ani de zile de stat catre judecatori in urma constatarii unor drepturi salariale restante prin hotarari judecatoresti irevocabile;

- este destinata de fapt sa asigure plata salariilor de incadrare in instante pana la sfarsitul anului, justitia fiind printre putinele domenii unde bugetul actual fiind subdimensionat din start nu reusea sa plateasca salariile incepand cu luna noiembrie.

- MJCL este ordonator principal si pentru Administratia Nationala Penitenciarelor (ANP) care, potrivit declaratiilor  presedintelui  Federatiei Sindicatelor din Administraţia Natională a Penitenciarelor (FSANP), ar avea nevoie de 46 de milioane numai pentru a acoperi plata salariilor angajatilor. Ca atare, ramane de vazut cat din cele 11 milioane se vor duce nu catre instante ci catre ANP.

Informatia este deci verificata doar in logica modelului de adevar Erevan.

In lipsa unei dezmintiri oficiale a Ministerului Justitiei ne permitem noi sa dam una privata: judecatorii nu vor primi in urma rectificarii bugetare drepturile salariale restante constatate prin hotarari judecatoresti.

UPDATE: Realitatea, 29.08.2009, ora 16,30: Pogea-ministerul justitiei a primit bani in plus pentru functionarea instantelor nu pentru sporurile magistratilor.

Evident, furia publica acumulata suplimentar impotriva magistratilor ca urmare a circulatiei nestigherite in aceste zile a unei informatii false, inteligent servita presei, nu o mai spala nimeni.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273