Judecatorii, nemultumiti de variantele Legii Salarizarii Unitare

By | august 19, 2009

Urmatorul articol a aparut in Monitorul de Vrancea, din 19.08.2009. Cred ca trebuiesc depasite delicateturile de atitudine si exprimate public toate temerile in legatura cu adoptarea unei reglementari fundamantal eronate. Judecatorii nu ar trebui sanctionati de catre propriul lor stat tocmai pentru ca nu li se recunoaste dreptul de a-si apara interesele cu mijloacele sindicatelor, excluzandu-i astfel de la dialogul social. Promisiuni referitoare la pastrarea echilibrului intre puterile statului au fost multe.  In declaratia data ma referisem si la un exemplu concret, demonstrand disproportia vadita dintre puterea executiva si cea judecatoreasca. Cel mai mare salariu al unui judecator de sala va fi cel al judecatorului de la instanta suprema cu 25 de ani vechime, cu un coeficient de 8,65. Pentru comparatie, un consilier prezidential are in proiect 10,95, acesta nefiind nicidecum situat in varful puterii executive. In ce priveste depopularea justitiei, prin iesirea intempestiva la pensie a unui numar imens de oameni, e o realitate inca de la inceputul anului, cand a inceput vanatoarea de vrajitoare bugetare. Pentru o instanta ca Tribunalul Vrancea, departata de o curte de apel si ca atare cu judecatori cu vechime, se poate transforma peste noapte intr-o drama, cel putin jumatate din numarul total putand fi determinati sa paraseasca sistemul.

<<Ultima varianta a proiectului Legii Salarizarii Unitare ii nemultumeste pe judecatori. Nota de fundamentare a proiectului de lege prevede in cazul judecatorilor si procurorilor o scadere a venitului salarial fata de cel actual. Potrivit presedintelui Tribunalului Vrancea, judecatorul Adrian Toni Neacsu, ultima grila de salarizare este o „bataie de joc“.

Ca magistrati, am inteles necesitatea reasezarii drepturilor salariale in Romania, inclusiv prin adoptarea unei legi unitare de salarizare. Pe de alta parte, am crezut cu buna credinta in promisiunile ca noua lege va respecta echilibrul si proportia egala a puterilor in stat, adica intre executiv, legislativ si judecatori. Am mai crezut, de asemenea, angajamentul public al Guvernului ca justitia va beneficia de o pozitie in cadrul grilei unice corespunzatoare importantei sale in statul de drept si in democratia europeana, care ar trebui sa fie in Romania, astfel incit sa se asigure si independenta economica a celor ce o infaptuiesc. Variantele ultimei grile de salarizare care circula, constituie o bataie de joc“, este de parere presedintele Tribunalului Vrancea.

Potrivit lui Adrian Toni Neacsu, alaturi de personalul auxiliar, magistratii fac parte din categoria profesionala pentru care nota de fundamentare a legii prevede o scadere a salariului mediu cu 23%, in timp ce pentru politisti cresterea este de 41%, pentru militari de 111%, iar pentru functionarii publici de 35%. „ În aceste conditii, aceasta lege, daca cifrele care circula sint reale, este mai degraba una impotriva justitiei, si nu una de stabilire a echitatii sociale. Promovarea unei astfel de legi va duce la un haos generalizat. Practic, inainte de intrarea ei in vigoare, 1.01.2010, jumatate din judecatorii in activitate vor pleca umiliti si incercind sa-si pastreze un nivel al veniturilor care sa le asigure certitudinea. Personal, sint panicat in legatura cu ce se va intimpla la instantele din Vrancea, putindu-se prevedea o ca tastrofa a resurselor umane“, a concluzionat judecatorul Neacsu.
Judecatorii spera ca variantele legii unice care circula sint doar o gluma proasta, pentru a-i dezmorti inainte de incheierea vacantei judecatoresti. De asemenea, ei mai considera ca pentru salarii sub 1.500 de lei nici un tinar absolvent de facultate de drept nu va mai dori sa acceada in magistratura.>>

Un articol semnat de: Mioara ROBUMonitorul de Vrancea


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273