Judecătorii tineri și neliniștiți.

By | septembrie 4, 2014

tanarsinelinistit

Liviu Alexa, un jurnalist din Cluj, produce o foarte expresivă scrisoare adresată unei foarte tinere doamne judecător. Este o scrisoare lungă, virulentă și nu în ultimul rând documentată. Jurnalistul știe despre ce vorbește, se vede ușor că se învârte în mediul juridic. Ceea ce ar fi trebuit să fie un fapt divers izolat (evacuarea din sală a unei persoane de către un judecător), s-a transformat într-o acțiune ce caracterizează perfect tentația judecătorilor foarte tineri către un comportament judiciar excesiv și chiar abuziv.

Persoana evacuată din sală era un avocat, ceea ce complică lucrurile. În al doilea rând, atmosfera este deja încărcată, la Craiova anunțându-se chiar un protest organizat al avocaților împotriva unor comportamente similare în sala de judecată. E prima oară când aud de forme structurate de revoltă împotriva comportamentului judecătorilor. În acest context incidentul de la Cluj nu putea trece neobservat.  El va juca, din păcate, rolul de catalizator pentru nemulțumirea mocnită față de comportamentele judiciare abuzive.

Judecătorul incidentului de la Cluj are doar 7 luni de când este judecător.  Asta nu o scuză, dar o explică. În al doilea, o astfel de reacție nu a apărut din neant și nu este singulară. Așa cum am spus-o în cartea mea, Convinge Judecătorul, comportamentul judiciar nervos,  țâfnos, ciufut este o caracteristică a judecătorilor la început de drum. Cel mai adesea este o reacție nervoasă, necontrolabilă poate, la aruncarea directă într-o responsabilitate peste posibilitățile lor biologice. În urmă cu mai mulți ani judecătorul la început de drum nu intra niciodată singur în dosare de la început. Se intra în complet de 2 și astfel tânărul de 23-24 de ani nu era pus niciodată să domine o sală plină de avocați cu experiență ori să încerce groaza de a decide de unul singur în zeci de dosare. În sistemul actual, abia venit din INM tânărul judecător primește direct un complet de judecată și este trimis singur la luptă în sală.

Tocmai întrucât nu cred ca este vorba despre un incident izolat, ci este doar exprimarea mai virulentă a unei realităţi vechi din instanţe, vă recomand să citiți fragmentul din carte intitulat, relevant cred eu, Tânăr și neliniștit, pe care l-am republicat acum pe CastigaProcese.ro.

A, era să uit vestea bună! Aerul nervos le va trece! Maturizarea în profesia de judecător aduce încrederea în forțele proprii, un mai mare auto-control și în consecință și calmul.

 

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273