Jurindex. Cel mai bun proiect in materie de jurisprudenta din Romania

By | martie 29, 2009
av. Ion Ilie-Iordachescu, Decan Baroul Bucuresti

Am participat la Conferinta de lansare a proiectului “Jurindex” care a avut loc in aula Universitatii Romano-Americane in data de 21 mai 2009 initiat de Presedintele Tribunalului Vrancea, judecator Adrian Neacsu, si dezvoltat sub egida Consiliului Superior al Magistraturii. Consider ca aceasta conferinta a permis cunoasterea celui mai important proiect in materia jurisprudentei din Romania.

In tara noastra proiectul respectiv asigura accesul integral si gratuit al publicului la jurisprudenta instantelor deoarece procedura aplicata permite transpunerea pe servere special destinate de la nivelul fiecarei instante a tuturor hotararilor judecatoresti.

Mai mult, aplicatia este in asa fel conceputa incat pemite anonimizarea automata a hotararilor judecatoresti, asigurandu-se protectia datelor cu caracter personal. Acest proiect a venit la momentul oportun, raspunzand unei reale necesitati.

Cunoasterea jurisprudentei a devenit o obligatie atat pentru magistrati si avocati dar si pentru cadrele didactice si studentii facultatilor cu profil juridic. Totodata, aplicatia de jurisprudenta “Jurindex” permite publicului romanesc accesul la toate hotararile judecatoresti, avand posibilitatea sa cunoasca daca o hotarare judecatoreasca pronuntata de o anumita instanta  s-a incadrat intr-o jurisprudenta constanta sau ea a reprezentat o exceptie in privinta interpretarii unor reglementari. Acest program informatic de publicare gratuita pe internet a tuturor hotararilor judecatoresti permite observarea de catre persoanele interesate a schimbarii opiniei  unor instante de judecata in solutionarea diverselor cauze deduse judecatii in diferite perioade de timp.

Fara indoiala ca nicio jurisprudenta nu a fost scutita de contradictii. Evident, proiectul a fost conceput in primul rand ca un instrument de lucru pentru practicieni, judecatori, avocati, procurori si consilieri juridici. Imi exprim speranta ca unii judecatori, avand la dispozitie un asemenea instrument dar si cunoscand ca argumentele lor urmeaza sa fie comentate, isi vor revizui atitudinea fata de calitatea hotararilor pe care le dau. Este posibil ca presa sa se foloseasca de situatia creata si sa treaca la atacuri virulente la adresa unor hotarari dar va exclude tot mai mult informatiile oferite de anumite surse.

Avocatii sunt principalii beneficiari ai unui asemenea proiect deoarece acest program le permite o documentare rapida si obiectiva. Ei vor avea posibilitatea sa cunoasca indeaproape modul de gandire al unui judecator si sa anticipeze solutiile pe care le vor pronunta anumite instante de judecata.

Cercetarea juridica ar trebui sa se axeze in viitor pe jurisprudenta oferita de acest program.

Ambitiile proiectului sunt mult mai mari, urmarindu-se standardizarea hotararilor judecatoresti din Romania, scanarea electronica a dosarelor, audieri prin intermediul internetului si chiar solutionarea primelor actiuni prin internet.

Aprecierea valorii pertinente a acestui proiect pe care am expus-o in cuprinsul acestui articol constituie o baza de reflectie pentru cei interesati. Nu pot decat sa ma bucur de aparitia acestui proiect al judecatorului Adi Neacsu si sa-i urez sa aiba un mare succes la public. Sper ca stradania sa fie apreciata si bine primita la inaltimea meritelor si ambitiilor sale.

av. Ion Ilie-Iordachescu, Decan Baroul Bucuresti

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273