Jurindex- elemente noi in cercetarea stiintifica romaneasca

By | martie 29, 2009

conf. univ. dr Mihai Sandru

Domnilor Presedinti,

Stimate Doamne si stimati Domni,

Jurindex este o promisiune. Este promisiunea ca vom citi studii juridice in care argumentarea si dezvoltarea teoriilor sa fie insotite de acribia studiului jurisprudentei si nu vom citi studii in care noutatea sa rezide in prezentarea unei cauze judecate in Romania. Jurisprudenta romaneasca va fi “livrata” tuturor si va aduce cu sine ordine si haos totodata.

Publicarea indistincta a tuturor cauzelor solutionate in Romania va pune problema ca cititorul acestora sa fie cunoscator al domeniului juridic pentru a putea decela unele elemente esentiale, cum ar fi caracterul definitiv si irevocabil al unei hotarari judecatoresti sau daca hotararea respectiva constituie o exceptie (ca motivare, ca interpretare si aplicare a unor reglementari specifice) ori daca respectiva se incadreaza intr-un anumit tipar, in jurisprudenta constanta.

Publicarea tuturor hotararilor judecatoresti constituie premisa pentru studii juridice avansate, elaborate. Poate fi un semnal ca diletantismul ar trebui inlocuit de pasiunea pentru abordarea exhaustiva a temelor de cercetare, in care jurisprudenta ocupa un loc central.

Cercetarea juridica nu este fundamentata de jurisprudenta si, nici pe departe, nu poate fi inlocuita de aceasta, insa atat in cadrul cercetarii academice sau universitare, cat si sub forma cercetarii ad-hoc, poate constitui liantul dintre teorie si realitate. Desigur, realitatea surprinsa, incadrata intr-o hotarare judecatoreasca.

Cercetarea juridica fundamentala (care are in vedere structura stiintifica, epistemologica si logica a domeniului juridic) nu va avea un obiect de studiu nou, dar acesta este mult imbogatit, si va consta chiar in studierea jurisprudentei insasi.

Cercetarii aplicative i se va pune la dispozitie un material indistinct, deosebit de generos, partial organizat – cauzele publicate in JURINDEX. Studiile din domeniul cercetarii aplicative nu vor mai putea fi exclusiv teoretice [contradictie in termeni, de altfel], intrucat gandul juridic va putea fi ilustrat prin exemple, convingatoare atat prin numarul cat si prin calitatea acestora.

Pentru cercetatori, dar nu numai, JURINDEX promite a fi un adevarat tezaur.

Societatea de Studii Juridice, organizator al acestui eveniment, va multumeste pentru prezenta dumneavoastra si va doreste lectura placuta, pana acum doar pentru primele 89814 hotarari judecatoresti.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273