JURINDEX ofera practicienilor dreptului un instrument cu valoare documentara incomensurabila

By | martie 29, 2009

av. dr. Gheorghe Florea, presedinte UNBR

A venit timpul ca efortul de dotare tehnica a instantelor, care a presupus investitii considerabile in tehnologie si care a facut ca, in prezent, sistemul judiciar sa fie integral informatizat, sa fie urmat de un instrument modern, semn al progresului si al inoirii, inclusiv in mentalitati si preconceptii – proiectul JURINDEX – index de jurisprudenta.

Intr-o perioada in care avocatii, in majoritatea lor, nu au putut si nu vor putea sa tina pasul cu nivelul de dotare tehnica de care dispun magistratii, deoarece nu a existat si nu exista nici o preocupare institutionala, la nivel guvernamental, de asigurare a unui nivel ridicat al apararii calificate in litigii – chestiune apreciata incorect drept o “problema” strict particulara – proiectul JURINDEX ofera acestor practicieni ai dreptului un instrument cu valoare documentara incomensurabila, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Accesul anonim, gratuit, complet, neconditionat la jurisprudenta tuturor instantelor si limitarea comercializarii in scop de profit, pe criterii comerciale, a documentelor de interes public, detinute de autoritatea judecatoreasca, destinate reutilizarii in conditii de egalitate si gratuitate, satisface exigente europene. Posibilitatea de a copia, de a stoca si de a multiplica hotarari judecatoresti este un model de conduita functional, extrem de util, apreciat ca atare de avocati,mai ales in conditiile in care numai in unele Barouri accesul avocatilor la baza de documentare a instantelor a putut fi stabilit, mai ales acolo unde relatiile personale dintre presedintii instantelor si decanul baroului sunt inca functionale in planul spatiului public!

Accesul la informatia care reprezinta ansamblul de hotarari judecatoresti al sistemului  judiciar national  se face la standarde care depasesc nivelul de informare publica asigurat in numeroase alte state europene. Programul reflecta un standard national construit si consolidat printr-un efort facut din interiorul sistemului judiciar, care isi asuma responsabilizarea in respectarea dreptului publicului la informatia de natura juridica, inclusiv cu privire la disponibilitatea gratuita si nediscretionara a hotararilor judecatoresti.

Alegerea imaginii unui “tanar cu laptopul pe genunchiul drept”, ca logo pentru promovarea proiectului JURINDEX, explicata public si ca simbolizand “un tanar avocat consultand jurisprudenta unei instante online” nu este, credem, intamplatoare.

Intr-o perioada in care, in spatiul public, aparenta este ca magistratii par a avea mai multa incredere in profesii parajudiciare, nou aparute, popularizate si sprijinite cu fervoare de conducerea administrativa a instantelor, care prefera  sa colaboreze cu   experti, lichidatori, mediatori ori alti agenti sociali cu activitati tangentiale cu activitatea judiciara iar  vechiul si traditionalul partener al justitiei – avocatul – este institutional pus in situatia de a percepe procesul ca o “cursa cu obstacole”, dinamismul si optimismul echipei care a lansat si a sustinut proiectul, indiferent de functiile si pozitiile sociale detinute momentan de membrii ei, incurajeaza perspectiva posibilitatilor avocatilor de a-si usura accesul la jurisprudenta nationala. Avocatii spera ca modelul juridic al apararii, propus si sustinut in litigii concrete, sa fie apreciat cu responsabilitate si sa fie reflectat, ca atare, de hotarari motivate logic si impartial, solid, temeinic, ca expresie a convingerii exprimate prin rationamente logico-juridice, sprijinite pe argumente din care sa rezulte ca libertatea decizionala face ca dreptul sa traiasca, iar motivarea hotararilor sa nu fie, in sine, o simpla sarcina de serviciu sau o formalitate.

Previzibilitatea, aprecierea sanselor, respectarea dreptului la proces echitabil si la un tratament egal, intemeiat pe o jurisprudenta unitara, responsabilizarea personala a redactorului hotararii, a opiniilor concurente sau separate, vor intari sentimentul ca, dincolo de “sistemul judiciar” ca institutie, exista oameni responsabili, care sunt supusi, pe nedrept, unor judecati generalizate, pripite, injuste.

Incercarilor conjugate ale unor actori sociali mai mult sau mai putin avizati  de a micsora prestigiul justitiei si de a supune criticilor nedrepte  si   continue , fara diferentieri, un efort permanent  si din ce in ce mai intens  al majoritatii magistratilor si grefierilor, al personalului auxiliar din justitie, sistemul  nu  le-a raspuns cu vorbe, ci cu fapte!

Proiectul JURINDEX este o astfel de fapta!

Avocatii, prin faptele lor, au reprezentat si vor reprezenta barometrul prin care astfel de fapte se percep la temperatura eforturilor facute   in conditii  vitrige, in care orice sprijin finaciar facut  la timp  pentru perfectionarea proiectului este binevenit! Daca este cazul, iar vremurile permit, avocatii isi ofera, dupa putinta si un astfel de sprijin!


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273