Dezinformarea medierii prezidentiale

By | august 13, 2009

Potrivit unor informatii publicate de Newsin, Ministerul Justitiei va cere la rectificarea bugetara suma de 65 milioane lei pentru asigurarea functionarii normale a instantelor de judecata pana la sfarsitul anului.

Mai exact, Newsin afirma ca MJ a solicitat suma totala de 169.393.000 lei, din care 117.969.000 lei pentru bugetul sau, 42.224.000 de lei pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor si 9.200.000 de lei pentru asigurari si asistenta sociala. Sumele pentru acoperirea lipsurilor din titlul “Bunuri si servicii”, cel din care se suporta cheltuielile pentru functionarea instantelor,  sunt de 65.000.000 lei.

Odata cu aceasta informatie se demoleaza mitul dupa care Presedintele Romaniei poate garanta respectarea intelegerilor pe care le tuteleaza.

La 28 iulie 2009 a avut loc prima intalnire in cadrul medierii facute de Presedintele Romaniei conflictului dintre puterea judecatoreasca si executiv. Problema finantarii instantelor de judecata pentru a putea functiona fara intreruperi pana la sfarsitul anului a fost unul dintre cele 4 puncte abordate si singurul care a fost prezentat public drept o reusita a intalnirii.

In comunicatul de presa remis de presedintie ulterior intalnirii se preciza ca ” În privinţa finanţării sistemului judiciar, Guvernul a dat asigurări că nu vor exista dificultăţi în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor curente pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii în instanţe şi parchete. Guvernul s-a obligat să asigure cele 170 milioane de lei necesare până la sfârşitul anului pentru buna funcţionare a Justiţiei (s.m)”.

Acum se devoaleza ca intelegerea survenita intre reprezentantii justitiei, adica membrii CSM, premierul Romaniei, ministrul finantelor si ministrul justitiei, sub inaltul patronaj al Presedintiei, viza de fapt doar partial finantarea corespunzatoare a instantelor si parchetelor, ci deopotriva si pe cea a Administratiei Nationale a Penitenciarelor. ANP-ul este o structura situata in afara justitiei si doar o logica bugetara stramba face sa aibe acelasi ordonator principal de credite ca instantele judecatoresti, adica pe ministrul justitiei.

Daca discutiile purtate pe 28 iulie 2009 la Cotroceni au avut ca subiect si situatia (dezastruoasa de altfel, nota bene) a ANP-ului, atunci toti participantii la aceasta intalnire au dezinfomat media si opinia publica. Oficial s-a spus ca Presedintele a mediat conflictul dintre puterea judecatoreasca si executiv, iar nicidecum situatia materiala a penitenciarelor din Romania.

Daca insa discutiile s-au rezumat la ceea ce oficial constituia obiectul lor, atunci inseamna ca rezultatul acestora a fost denaturat, iar ministrul justitiei a folosit implicarea Presedintelui Romaniei pentru a-si suplini lipsa de influenta in cabinetul Boc si a obtine fonduri suplimentare la rectificarea bugetara si pentru alte structuri subordonate aflate in nevoie.

In orice caz, atat comunicatul de presa al Presedintiei, cat si declaratiile ministrul justitiei de dupa intalnirea de la Cotroceni contin un neadevar urias: Guvernul nu va asigura cele 170 milioane necesare pentru functionarea Justitiei, ci doar 65 de milioane.

Maine, 14.08.2009, are loc a doua runda a medierii. Cat timp promisiunile parafate nu sunt respecate, cata incredere se mai poate avea in eficienta implicarii presedintiei in conflictul major dintre judecatori si executiv?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273