Lupta anticoruptie la CSM in colanti de supererou

By | martie 19, 2013

In aceasta dimineata pe principalele agentii si televiziuni de stiri a aparut informatia ca in cadrul Sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de astazi se va lua in discutie efectuarea unor controale extinse si fara precedent la Tribunalul Bucuresti in legatura cu functionarea sistemului informatic. Verificarile ar viza respectarea regulilor privind repartizarea aleatorie, mai exact identificarea posibilelor situatii de fraudare a sistemului informatic. Titlurile sunt, cum altfel, bomba: “ANCHETA de proportii în JUSTITIE. CSM vrea verificarea modului în care sunt repartizate dosarele catre judecatorii de la Tribunalul Bucuresti

Se impun cateva precizari.
In primul rand, instantele folosesc pentru repartizarea aleatorie a dosarelor un modul al celebrului ECRIS, sistemul informatic generalizat la nivelul sistemului judiciar. Repartizarea propriu-zisa a dosarelor inseamna pe langa unele decizii privind organizarea completelor de judecata si operatiuni manuale propriu zise.Un operator, de regula un grefier arhivar sau registrator introduce dosarele in interfata programului in vederea repartizarii si acceseaza o functie care distribuie dosarele dupa un algoritm aleatoriu catre diferitele complete constituite.

Repartizarea aleatorie poate fi manipulata prin intermediul operatorului uman. Orice astfel de interventie neautorizata lasa insa urme si poate fi ulterior depistata. Alterarea functionarii repartizarii aleatorii se face prin incalcarea regulilor din instante si chiar a legii penale. In ce ma priveste, de multa vreme am denuntat metodele de manipulare a repartizarii aleatorii, iar o parte din ele au ramas aceleasi si acum.

In al doilea rand, verificarea regulilor repartizarii aleatorii in instante este un obiectiv permanent de control al Inspectiei Judiciare. Astfel de controale se efectueaza curent, iar orice control de fond la o instanta presupune in mod obligatoriu si verificarea modului de organizare a activitatii de reprtaizare aleatorie a dosarelor.

In al treilea rand, cercetarile penale in curs la Tribunalul Bucuresti vor privi cu siguranta si modalitatea de interventie nelegala asupra sistemului informatic din arhiva acestei instante, intrucat manipularea repartizarii constituie parte a actiunii infractionale pentru care se face urmarirea penala. Cu siguranta procurorii detin mijloace mult mai eficiente de a proba interventiiile nelegale asupra sistemului decat Inspectia Judiciara, unde nu exista nici expertiza nici tehnica necesara. Cu adevarat eficient si mai ales onest ar fi in acest moment dispunerea unui control tematic la nivelul tuturor instantelor judecatoresti, odata ca semnal ca ce s-a intamplat la Bucuresti este intolerabil si in al doilea rand pentru a inventaria tehnic toate noile metode si mecansime posibile de utilizare incorecta a sistemului si procedurilor in legatura cu repartizarea aleatorie.

In realitate vorbim de o noua incercare a d-nei procuror Haineala de a face o baie de multime si, mai ales, de a-si impune legitimitatea unei functii ce ii este puternic contestata. Presedintele CSM in general si d-na Haineala in special fac aproape saptamanal sesizari la Inspectia Judiciara, fara sa le mai supuna pe acestea in mod ipocrit atentiei Plenului CSM. Inspectia Judiciara insasi se putea autosesiza cu succes in urma scandalul din presa, asa cum de altfel se si intampla indeobste si cum o obliga propriile reguli de functionare.  Probabil insa i s-a cerut un efort de autocenzura, astfel incat d-na procuror Haineala sa-si poata imbraca colantii de erou al luptei anticoruptie si sa  asedieze televiziunile de stiri.

Sesizarea d-nei procuror Haineala catre Plen are 3 pagini pline de platitudini si enumerari de texte legale si vizeaza  solicitarea catre Plen ca acesta la randul lui sa sesizeze Inspectia Judiciara “in legatura cu posibile  abateri disciplinare savarsite in cadrul Tribunalului Bucuresti, privind repartizarea aleatorie“. Vag, neserios, amuzant.

D-na Haineala mai doreste sa i se recunoasca calitatea de Presedinte, de catre un Plen al CSM care pana acum nu a luat-o in serios.  Chestiunea in sine de la Tribunalul Bucuresti fiind atat de grava, d-na procuror doreste ca membrii CSM sa uite si numai o vreme controversele alegerii sale rusinoase in fruntea CSM. Votandu-i-se propunerea, si oare cum poti sa nu votezi cu da?, d-na Haineala este recunoscuta in exercitiul functiei pe care o castigat-o prin violenta morala.

Toate planurile de opereta ale d-nei Haineala au fost lasate in sah in dimineata aceasta prin imposibilitatea desfasurarii sedintei de Plen ca urmare a absentei unui membru din partea societatii civile, d-na Ciochina. D-na Haineala se afla in acest moment intr-o mare dilema. Sa astepte pana Joi, data probabila a viitoarei sedinte de Plen, ca sa reimbrace colantii de erou? Ce se intampla pana atunci cu articolele deja publicate in presa prietena prin care se anunta exploziv marea ofensiva anticoruptie?

D-na Haineala, trimiteti-va hartia direct la Inspectia Judiciara, scoatetii sesizarile ipocrite de pe ordinea de zi a Plenului si permiteti mecanismelor de control sa-si desfasoare activitatea normala intr-o astfel de situatie. Nu v-ati castigat apelativul de “doamna Presedinte”, ati ramas tot “d-na procuror”. Poate va iese altadata

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273