Misiunea si valorile

By | martie 29, 2009

Misiunea

Publicarea integrală pe internet a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de instanţele judecătoreşti din România. Deschiderea accesului publicului larg la hotărârile judecătoreşti, în mod gratuit şi integral.

JURINDEX – index de jurisprudenţă a fost dezvoltat încă de la început ca o aplicaţie care să faciliteze accesul gratuit şi liber al profesioniştilor şi publicului larg la jurisprudenţa instanţelor judecătoreşti.

Valorile

  • Hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele de judecată reprezintă documente de interes public prin excelenţă, caracterul public al activităţii de soluţionare a litigiilor de către instanţe având o importanta majora pentru funcţionarea corectă a statului de drept.
  • Punerea la dispoziţia publicului a tuturor documentelor produse de sistemul judiciar în exercitarea procesului de înfăptuire a justiţiei reprezintă un instrument fundamental pentru dezvoltarea dreptului la informare, care este un principiu de baza al democraţiei.
  • Cetăţenii au dreptul să cunoască hotărârile pronunţate de o instanţă, astfel încât sa nu rişte sa fie luaţi prin surprindere şi să-şi poată realiza drepturile în instanţă în conformitate cu practica constanta a acesteia.
  • Accesul la hotărârile judecătoreşti trebuie sa fie integral, fără sa fie limitat de instituirea unor criterii subiective de selectare a lor, cum ar fi noţiunea de jurisprudenţă relevantă, şi fără să se intervină asupra formei originale a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de instanţe.
  • Jurisprudenţa înseamnă totalitatea hotărârilor judecătoreşti pronunţate de o instanţă, fiecare dintre acestea având o importanta egală cel puţin pentru părţile implicate şi reprezentând în aceeaşi măsură materializarea realizării justiţiei în România.
  • Eficienta poate fi atinsă doar prin automatizarea procesului de publicare a hotărârilor judecătoreşti şi depăşirea stadiului revolut de selectare, prelucrare şi publicare manuală a acestora.

Istoric

07.11.2008 Tribunalul Vrancea lansează serviciului JURINDEX, versiunea de evaluare

10.11.2008 Tribunalul Vrancea lansează JURINDEX v. 1.0. Peste 12.000 de hotărâri din perioada 2006-2008 sunt publicate în forma lor originala.

25.11.2008 îmbunătăţirea designului interfeţei www.jurisprudenta.org

25.11.2008 anunţarea trecerii la faza de extindere a JURINDEX; Tribunalul Vrancea lansează o ofertă către toate instanţele judecătoreşti prin care le pune la dispoziţie tehnologia de publicare pe internet a hotărârilor pronunţate

09.02.2009 semnarea protocolului de extindere a JURINDEX la nivel naţional între preşedintele CSM, d-ul judecător Virgil ANDRIEŞ şi preşedintele Tribunalului Vrancea, d-ul judecător Adrian NEACŞU

5.03.2009 CSM aproba masurile necesare extinderii JURINDEX la nivelul întregului sistem judiciar

14.03.2009 Este lansat site-ul de prezentare a proiectului JURINDEX – Extinderea publicării on-line a hotărârilor judecătoreşti la nivelul sistemului judiciar

28.04.2009 Este lansat JURINDEX , indexul jurisprudenţei naţionale, conţinând hotărârile judecătoreşti pronunţate de 16 curţi de apel în 2008, precum şi noua versiune a site-ului.

Tehnologia

Aplicaţia de jurisprudenţă JURINDEX este posibilă datorită dezvoltării în premieră în cadrul Tribunalului Vrancea a unui program software @Hotmod care permite anonimizarea complet automata a hotărârilor judecătoreşti.

Acest program, asupra căruia JURINDEX deţine drepturile exclusive de exploatare, face posibil, în condiţii de deplină securitate şi confidenţialitate, eliminarea total automatizată şi extrem de rapidă a tuturor datelor cu caracter personal conţinute în hotărârile judecătoreşti.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273