Notează judecătorul cu Costel Gîlcă

By | august 2, 2014

clipart9Costel Gîlcă are talentul de a te surprinde atunci când te aștepți mai puțin. Ca partener al lui în GÎLCĂ NEACȘU SCA, ca viitor co-autor împreună cu el al unei importante lucrări și mai ales ca prieten, eram printre cei care ar fi putut fi în cea mai mică măsură prinși cu garda jos. Poate de vină e vara, poate doar statutul nostru comun de navetiști (pe trasee diferite desigur), dar iată că și de data asta Costel reușește să mă surprindă și să anime puțin comunitatea juriștilor toropită în mijlocul vacanței judecătorești. Costel Gîlcă anunță pe blogul lui iminenta lansare a proiectului „Notează judecătorul”, o inițiativă personală care proiectează un sistem de rating public pentru activitatea judecătorilor. Mai exact, proiectul ar presupune posibilitatea pentru utilizatori de a nota pe o scară de la 1 la 20 a următoarelor aspecte:

  1. atitudinea judecătorului fata de justițiabil;
  2. atenția acordata de judecător pledoariei justițiabilului
  3. gradul de cunoaștere a dosarului
  4. deciziile luate în ședință
  5. gradul de satisfacție al motivării hotărârii
  6. impresia generală (lista este deschisă).

Desigur, proiectul e mai complex decât lasă impresia scurta descriere a lui. Încă nu știu dacă voi sprijini acest proiect, după cum nu știu nici măcar dacă partenerul meu îmi va cere acest sprijin.

Întâmplător, prin 2010 mi s-a propus, de către un investitor important, să manageriez un sistem de rating similar vizând activitatea judecătorilor. La acel moment am refuzat categoric, sistemul judiciar dar și societatea românească fiind total nepregătite pentru așa ceva. În același timp însă am continuat si chiar am aprofundat studiul instrumentelor de măsurare a performanței instanțelor judecătorești, a eficienței sistemului judiciar și a gradului de satisfacție al justițiabililor folosite de multă vreme în sistemele de drept occidentale. Chiar sistemul nostru judiciar cunoaște deja un standard de evaluare individuală a activității judecătorilor, care parțial ține seama și de calitatea interacțiunii cu publicul. Toți magistrații din România sunt supuși o dată la 3 ani unei evaluări cu privire la “eficienţa, calitatea activităţii şi integritatea, obligaţia de formare profesională continuă şi absolvirea unor cursuri de specializare.” Printre indicatorii de evaluare folosiți în acest proces se numără și unii asemănători cu cei gândiți de Costel Gîlcă: conduita în timpul ședinței de judecată, coerența în exprimare, argumentația clară și logică, imparțialitatea.

Astfel fiind, cred că e timpul ca o inițiativă ca a lui Costel Gîlcă să fie luată în serios, iar eventualele critici să nu se rezume la ipocrizii, strâmbături din nas și alte finețuri.

Poate nu ar fi rău să aruncăm o privire și la frații noștri din Moldova, care folosesc de ceva vreme un sistem de evaluare publică și deschisă a judecătorilor. evaluezeuJudecatori.evaluez.eu este un proiect destinat evaluării judecătorilor din Republica Moldova. Pe site se găsesc toți cei  439 judecători ce activează în cadrul celor 54 instanțe judecătorești din Moldova. Site-ul oferă posibilitatea evaluării judecătorilor după 5 criterii de baza: Profesionalism, Incoruptibilitate, Organizarea procesului, Etica profesionala, Calitatea Hotarârilor pe o scara de la 1 la 5. La ora la care scriu cel mai bun rating îl are Xenofon Ulianovki (4,8 ), iar cel mai slab Balmuș Svetlana (1,3), pe o scară de la 1 la 5. Și acum urmează cireașa tortului informațiilor mele: Judecatori.evaluez.eu este un proiect dezvoltat, finanțat și creat cu suportul financiar al Departamentului de Stat al Statelor Unite, prin fondul USAID, în cadrul programului de reformă a sistemului judiciar.

Dezbaterea abia se deschide și acesta e principalul merit al lui Costel. Criticile i le ofer deocamdată în privat.

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273