Onorabilii magistrati din Romania

By | aprilie 15, 2013
(editorial www.magistrati.ro)
De peste un an de zile justitia alimenteaza neintrerupt combustia dezbaterilor si scandalurilor publice. Evenimente din justitie sunt prezentate in chiar deschiderea emisiunilor de stiri, ori se regasesc cu caractere de-o schioapa in titlurile de deschidere ale presei scrise.  Publicul insusi este extrem de sensíbil la discutiile despre justitie si deciziile ei sau, dupa caz,  ale politicienilor dar care au legatura cu justitia.

Aparent chiar nivelul de competenta al publicului larg in a aborda critic discutiile despre justitie pare a fi evoluat. Societatea romaneasca pare a fi plina de experti in domeniul justitiei, de consultanti care au in permanenta un raspuns de oferit la orice intrebare cat de caraghioasa a vreunui  moderator ignorant. Analistii politici par a se fi reprofilat rapid, fiind experti acum in probleme ce tin de CSM, urmarirea penala, temeiurile arestarii preventive, conditiile liberarii conditionate ori continutul regimului semi-deschis de executare a pedepsei.  Lipsa acuitatii tehnice este deseori suplinita de patosul explicatiilor  si nu de putine ori de fermitatea adjectivelor cu care este inlaturat vreun nefericit propinent.

Este o certitudine insa ca justitia creaza interes. De presa, de audienta, de public. Capitalizeaza de asemenea atentia si sensibilitatile clasei politice. Aproape ca nu gasesti decizii politice importante din ultima perioada care sa nu aiba legatura, directa si asumata, ori doar insidioasa si ascunsa, cu mecanismele de functionare ale justitiei.

Nu mi-e teama sa calific tot acest interes al opiniei publice, al mediei si al politicienilor ca fiind unul superficial. Ceea ce retine in mod iritant atentia este stratul exterior, epiderma realitatii din justitie, cel mai lipsit de profunzime. Opinia publica este prizoniera informatiilor marginale, derizorii, neesentiale, superficiale despre justitie.

Acesta este unul din motivele pentru care personal cred ca societatea romaneasca nu are inca maturitatea critica de a aprecia calitatile si a semnala defectele sistemului judiciar. Un alt efect al lipsei de calitate a dezbaterii publice despre justitie este acela ca cetateanul roman nu este pregatit in nici un fel sa devina justitiabil. El nu stie cum sa reactioneze atunci cand ajunge, cu voie sau fara, in justitie. Ceteanul roman, consumator disciplinat de media, nu detine minimele informatii care sa-l ajute sa se orienteze in fata instantelor sau a parchetelor. Contactul acestuia cu sistemul judiciar este deficitar si intemeiat pe idei preconcepute, ceea ce-l transforma intr-o victima sigura a propriului lui orizont de asteptare. Format intr-un noian de stiri negative despre justitie, judecatori si procurori, cetateanul roman se raporteaza belicos la sistemul judiciar. El se asteapta sa i se ceara mita permanent, vede in judecatorul din fata sa un beneficiar de privilegii nesimtite, care nu raspunde in fata nimanui pentru nici o eroare si care da termene lungi in dosar doar de dragul de a-l tortura, se asteapta ca orice procuror sa aiba discursuri politice de tip Morar si stie ca avocatii isi vand clientii adversarilor. Instantele  sunt pline de persoane care vor deveni clienti ai DNA, procurorii sunt vanduti primarului sau presedintelui de consiliu judetean, in general totul este o promiscuitate morala si intelectuala.

Cred ca inca nu este prea tarziu sa devenim normali. Cred ca nu este prea tarziu sa oprim procesul de conflictualizare a justitiei cu societatea si sa ne dam astfel cu totii sansa de a vedea sistemul judiaciar asa cum este in realitate, cu bune si cu rele.  Pentru aceasta este necesar un efort de de-mistificare a realitatilor din justitie, de inlaturare a conceptiilor gresite, de dinamitare a prejudecatilor, adica, in cele din urma, de o abordare onesta si nedramatica.

Unul din motivele importate pentru care am acceptat o colaborare cu www.magistrati.ro, pe langa acela de suflet pe care cititorul meu cu siguranta il intuieste, tine de faptul ca  acesta este locul unde justitia este reflectata asa cum este ea. Aici  ne vom ocupa mai ales de oamenii care fac justitia sa functioneze, de judecatori si procurori, de aspectele putin spectaculoase ale sistemului, dar importante, intr-un cuvant, de justitia magistratilor asa cum este ea. Nu veti gasi materiale incrancenate, nu veti asista la dezbateri nervoase, nu va vom oferi divertisment si informatii de budoar ori viata privata.

Nu ne vom feri deloc sa fim subiectivi si sa  incurajam ceea ce ni se pare exceptional sau doar firesc in sistemul judiciar. Judecatorii si procurorii sunt personajele principale ale sistemului judiciar si ei trebuie sa fie in centrul atentiei, cu realizarile lor, cu eforturile lor, cu performantele lor. Ne asumam caracterul partinitor al materialelor si informatiilor oferite de noi. Magistratii sunt performerii statului de drept oriunde in lume si credem ca este timpul sa-i valorificam ca atare si in Romania.

Va invit pe toti cei care credeti in aceste valori sa va alaturati efortului nostru editorial care, intr-o lume a senzationalului, nu va fi unul usor. Va invit sa ne urmariti materialele, informatiile si analizele cu seninatate si cu incredere  in ceea ce au fost si trebuie sa redevina onorabilii magistrati din Romania.

Citeste mai mult: http://www.magistrati.ro/s551-onorabilii-magistrati-din-romania.html#ixzz2QWyKTkbF


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273