Pe judecatori cine-i reprezinta?

By | august 13, 2009

Informatiile despre reducerile operate asupra grilei de salarizare in justitie din proiectul legii unice  sunt stupefiante.

“Adevarul” de astazi se refera la o reducere cu 23% fata de nivelele actuale, in timp ce de exemplu pentru militari, politisti, functionari publici s-ar prevede o crestere de  111%,  41%, respectiv 35%.

Din “Cotidianul” aflam si un exemplu concret, un judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar urma să aiba maximum 8,65 salarii minime pe economie, faţă de 11,52 salarii propuse ultima data. Reduceri similare, de aproximativ 3 coeficienti de ierarhizare, s-au operat si pentru judecatorii de la curtile de apel si tribunale, iar o reducere mai mica si pentru cei de la judecatorie. In concluzie, toti judecatorii si procurorii s-ar situa undeva la mijlocul grilei de salarizare si sub aceasta.

Desi informatiile sunt putine si par contradictorii, ele par veridice in ce priveste reducerile in bloc operate asupra nivelelor de salarizare ale judecatorilor si procurorilor.

Este previzibil ca in perioada urmatoare confederatiile sindicale isi vor folosi intreaga influenta pentru a obtine pozitii cat mai bune in grila de salarizare pentru categoriile profesionale pe care le reprezinta. Profesorii, functionarii publici, politistii, personalul din penitenciare detin in momentul de fata structuri sindicale extrem de puternice, care vor pune pe Guvern o presiune imensa pentru a rasturna potrivit propriilor interese ierarhizarile din grila unica. Amenintarea cu miscari de strada si proteste sociale reprezinta o arma eficienta in discutiile cu un Guvern angajat sa evite prin orice mijloace tulburari majore in perioada dinaintea alegerilor prezidentiale. In acest moment sindicatele nu se mai recunosc in proiectul legii de salarizare, dar doar intrucat urmare a reducerilor operate unilateral  de Ministerul Muncii si Guvern s-au pierdut cresterile salariale importante negociate.

Asa cum se stie, la negocierile pentru constructia proiectului grilei unice de salarizare judecatorii si procurorii nu au fost reprezentati. Unei asociati profesionale (UNJR) i-a fost respinsa explicit cererea de participare la discutii, cu motivarea  ca nu este sindicat, astfel incat nu reprezinta nici o categorie profesionala si nu are dreptul de a participa la dialogul social dintre sindicate si executiv.

Pana la asumarea raspunderii Guvernului pe legea unica de salarizare (2 septembrie) timpul este extrem de scurt, astfel incat din acest moment va incepe precipitarea centrelor de influenta pentru modificari avantajoase in cadrul grilei si pentru conservarea unor pozitii deja dobandite. Judecatorii si procurorii vor lipsi din acest joc al negocierilor si presiunilor, ei jucand in continuare rolul sacului de box, un debuseu comod pentru clasa politica asupra caruia se deviaza intreaga invidie sociala.

In statul de criza, care a inlocuit de la inceputul anului statul de drept, ordinea valorilor si ierarhizarea profesiilor sunt date de potentialul de presiune si de provocare a tulburarilor  pe care le detin structurile sociale. Asociatiile judecatorilor si procurorilor nu au nici legitimitatea nici capacitatea organizatorica de a-i reprezenta pe acestia. Actiunea lor sociala de pana acum este mai degraba una a mansetelor albe, redusa la abilitatea de a redacta tot felul de petitii ori plangeri penale.

Pixurile nu provoaca constrangere si nu pot da emotii unui executiv dispus la decizii extreme.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273