Persoanele fără venituri vor plăti asigurările de sănătate

By | septembrie 18, 2015

O stafie bântuie Codul fiscal. Deși încă specialiștii în fiscalitate nu s-au pus pe deplin de acord, mai au ceva timp, majoritatea acceptă că în noua reglementare fiscală există o dispoziție potrivit cu care persoanele fără nici un fel de venit vor datora contribuția la sistemul public de sănătate (CASS). Noul cod fiscal, cu bune şi rele, a fost deja promulgat şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Însă care este situaţia acum, sub regimul a ceea ce urmează să devină vechiul cod fiscal? În prezent, persoanele ce nu realizează nici un fel de venituri și nici nu intră într-o situație specială exceptată, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligația plății contribuției individuale la asigurările de sănătate. Plata CASS nu este deci obligatorie, dar persoana respectivă nu are statut de asigurat și nu poate beneficia, teoretic, de sistemul public de sănătate. Dacă doreşte să apeleze la sistemul public de sănătate fie suportă integral costurile, fie plăteşte contribuţia de asigurări de sănătate. Această prevedere a fost aplicată deficitar în practică și a dus la situații juridice complicate.

Probabil și din acest motiv, noul Cod fiscal inovează și introduce obligația plății CASS de către toate persoanele care declară că nu realizează nici un fel venituri. Astfel, potrivit art. 180 din noul Cod fiscal „Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suporta din alte surse, datorează lunar contribuție de asigurări sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în aceasta categorie”.

Voi explica aceste prevederi precum şi pe celelalte cu care se corelează în modul cel mai simplu care îmi este accesibil mie:

1. În primul rând, nu mai există posibilitatea unei persoane de a rămâne în afara sistemului public de sănătate. Contribuția de asigurări sociale de sănătate este obligatorie pentru toate persoanele care nu sunt exceptate în mod expres și este o obligație fiscală de sine stătătoare. Neplata ei nu înseamnă doar ruperea de sistemul public medical ci se contabilizează drept obligații fiscale restante, pasibile de a fi executate silit de organele fiscale ale statului.

2. Persoanele care declară că nu realizează nici un fel de venit sunt obligate să se înregistreze fiscal la administrația financiară, dând astfel o declarație pe propria răspundere. Declarația astfel completată va putea sta la baza atragerii unei răspunderi penale dacă se dovedește că în realitate realizau un venit. Declarația mincinoasă în față organului fiscal poate constitui fie infracțiunea de fals în declarații (închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda penală), fie chiar o infracțiune de evaziune fiscală (închisoare de la 2 la 8 ani), prin ascunderea sursei de impozitare sau taxare. În acest fel banii obținuți la negru (nedeclarați în nici un fel) vor deveni extrem de riscanți și probabil că acesta este principalul mecanism prin care legiuitorul încearcă să fiscalizeze munca la negru.

3. Prevederea privind obligația plății CASS pentru persoana care nu realizează nici un fel de venituri nu se aplică celor al căror soț are calitatea de asigurat și plătește contribuția de asigurări. Nu se aplică de asemenea părinților fără venituri proprii care se află în întreținerea legală a fiului/fiicei asigurate. Lista completă a exceptărilor este prevăzută în art. 154 și mai conține de exemplu copiii, studenții, persoanele cu handicap, ori femeile însărcinate sau lăuze.

4. Obligația înregistrării la organul fiscal și a plății contribuției de asigurări de sănătate privește de fapt persoanele care realizează exclusiv venituri la negru (nedeclarate), cei care practică agricultura de subzistență și nu primesc pensie sau ajutor social, elevii și studenții care au încheiat studiile, au ieșit din șomaj și încă nu s-au angajat, casnicele care nu au un soț asigurat, precum și pe cei care efectiv nu au absolut nici o sursă de venit și nici nu se află în întreținerea legală a unui asigurat. Obligația privește și persoanele plecate în străinătate o perioadă mai mare de 183 de zile, care și-au ales rezidența fiscală în România și care declară că nu realizează venituri. După aprecierile unor specialiști ar fi vorba în total de cca 1,5 – 2 milioane de persoane aflate în una din situațiile care obliga la înregistrare fiscală și plata asigurărilor CASS.

5. În sfârșit, persoana fără venit va datora, ulterior înregistrării declarației lui, o contribuție lunară de asigurări de sănătate de 5,5% din salariul minim brut pe țară. Plata se face trimestrial, până pe data de 25 a ultimei luni, iar anual se emite o decizie de impunere de către organul fiscal. Dacă Guvernul se ține de cuvânt și salariul minim pe economie va fi din ianuarie 2016 de 1.200 lei, înseamnă că valoarea lunară a contribuției este de 66 lei, adică 198 lei trimestrial și 792 lei anual.

O astfel de reglementare poate suscita în mod legitim nedumeriri. “E o prostie. Vor trebui sa dea din nou amnistie, nu au cum să colecteze”, spunea de exemplu colegul meu, avocat specializat Gabriel Biriş, citat de ziare.com. Tot teoretic, pot fi găsite justificări suficient de temeinice. Cine beneficiază de serviciul public de sănătate trebuie să contribuie, iar contribuția lunară este infinit mai mică decât eventuala suportare integrală a serviciilor medicale de către persoana neasigurată. Cred că principalul obiectiv al celor care au redactat aceste prevederi în Codul fiscal a fost însă altul. Disciplinarea persoanelor care declară că nu realizează nici un fel de venit dar totuși obțin venituri la negru și punerea lor sub presiune pentru a-și fiscaliza veniturile sub sancțiuni de natură penală. Rămâne desigur întrebarea ce se va întâmpla cu situația persoanelor care cu adevărat nu realizează nici un fel de venit și nici nu sunt asigurați, direct sau indirect. Dacă nu au, de unde să dea? Dar asta e deja problema și răspunderea politicienilor.

* articol publicat în Ziarul De Vrancea, 18.09.2015


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273