Precizari necesare pentru dezbaterea privind data intrarii în vigoare a noului Cod de procedura civila

By | martie 22, 2012

Hotărârea, inedită şi unică până acum de altfel, a actualei conduceri a CSM de a externaliza dezbaterea în legătură cu data intrării în vigoare a codului de procedură civilă se poate dovedi în cele din urmă una benefică. O dezbatere publică, deschisă tuturor profesiilor juridice dar şi publicului larg, chiar purtată de pe poziţii contare şi cu îngroşări de stil, este întotdeauna preferabilă luării deciziilor în mod autist şi unor discuţii scorţoase purtate în spatele uşilor închise.

Din această perspectivă, punctul de vedere privind data intrarii in vigoare a Codului de procedura civilă publicat în nume personal de conducerea Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă o invitaţie „dezinhibată” adresată lumii juridice la exprimarea unor puncte de vedere. Din păcate, materialul care deschide această posibilă discuţie extinsă este plin de erori şi informaţii eronate. Pentru a oferi o bază corectă, documentată şi onestă discuţiilor vom încerca să înlăturăm erorile, să lămurim confuziile şi să suplinim omisiunile autoarelor.

Teza centrală a articolului, dincolo de expunerea unor truisme sau evidenţe de felul „intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă trebuie să fie un obiectiv al tuturor factorilor responsabili” sau „noul Cod de procedură civilă conţine mecanisme şi soluţii necesare şi aşteptate”, ar fi aceea că amânarea intrării în vigoare a codului de procedură civilă dincolo de data de 1 iunie 2012 nu ar face decât să prelungească o situaţie tranzitorie atipică şi ineficientă pentru înfăptuirea reformei.

Argumentele pe care se bazează această afirmaţie temerară ar fi următoarele

1. Proiectul Legii de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă, în forma trimisă parlamentului, conţine doar 77 de articole. Dintre acestea doar articolele 13, 14 şi 15 privesc modificări ale noului Cod de procedură civilă, restul fiind dispoziţii generale, de punere în aplicare, de modificare a unor legi speciale sau dispoziţii tranzitorii şi finale.

În realitate, deşi proiectul cuprinde doar 77 de articole, art. 13 din acesta conţine exact 306 de modificări punctuale, extinse, aduse articolelor noului cod de procedură civilă. Sunt exact 93 de pagini de modificări ale codului de procedură civilă. Doar în primele 10 pagini din acestea se modifică următoarele articole ale noului cod de procedură civilă: art. 2, 4, 18, 22, 32, 35/1, 40, 41, 42, 44, 63, 64, 73, 76, 78, 89, 89/1, 92, 93, 94, 96, 106, 109, 110, 111, 112, 115, 116, 118/1, 123, 126, 126/1, 127, 130, 131, 137, 140, 141, 143. Ar însemna să abuzăm de spaţiul pe care îl avem la dispoziţie, astfel încât îndreptăm cititorul care doreşte o informare corectă către sursa originală.

2. Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul Legii de punere în aplicare a Codului de procedură civilă. Din această perspectivă nu există motive serioase pentru a se susţine din partea Consiliului Superior al Magistraturii că noul Cod de procedură civilă nu ar putea intra în vigoare la data preconizată, fără ca poziţia sa, asumată anterior să nu fie caracterizabilă ca neconsecventă şi neprofesionistă.

Dincolo de faptul că avizul CSM este mult mai complex, întinzându-se pe 28 de pagini, cuprinzând inclusiv observaţiile Consiliului de Mediere, ale Centrului pentru Analiza şi Dezvoltare Instituţională şi ale Konrad Adenauer Stiftung, acesta nu conţine asumarea vreunei date de intrare în vigoare a codului de procedură civilă.

Mai mult, proiectul legii de punere în aplicare a codului de procedură civilă transmis de Ministerul Justiţiei spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii nu conţinea data intrării în vigoare. Mai exact, proiectul supus dezbaterii şi avizării CSM nu avea completată nici o data la art. 72 care se referă la momentul intrării în vigoare a codului de procedură civilă.

Data preconizată”, la care fac referire autoarele articolului a apărut pentru prima dată în dezbatere publică abia în ianuarie 2012. Nu există vreun document al CSM care să sugereze vreun angajament pentru vreo data, astfel încât să se susţină afirmaţiile nedrepte privind neconsecvenţă şi neprofesionalismul.

3. Analiza impactului noului cod de procedură civilă asupra resurselor umane în 2012 este incoerentă şi contradictorie. Dacă la începutul paragrafului se precizează că în anul 2012 este necesară suplimentarea cu 103 posturi de judecător la toate nivelele de instanţe, doar câteva randuri mai jos se face referire la necesitatea suplimentării cu 237 de posturi de judecător numai la nivelul tribunalelor. E adevărat că se precizează că această creştere ar trebui corelată cu scăderea corespunzătoare prevăzută de studiile de impact în materie penală, însă la o simplă verificare a sursei originale rezultă că scăderea e doar de 94 de posturi. În plus, aceleaşi studii de impact arată, articolul uitând acest amănunt, că în chiar primul an de aplicare al codurilor ar fi necesară o suplimentare cu peste 500 de posturi de personal auxiliar.

Una peste alta, pentru a evita diseminarea necontrolată a unor mesaje false, trimitem cititorul la concluziile studiilor de impact în ce priveşte necesarul suplimentarii posturilor de judecători şi personal auxiliar anterior intrării în vigoare a codului de procedură civilă (p 47 şi 48).

Problema reală, desigur de bun-simţ, este că aceste posturi ar trebui finanţate şi ocupateanterior intrării în vigoare a noului cod de procedură civilă şi mai ales că ele se adaugă celor peste 300 de posturi de judecător vacante la instanţe în acest moment.

Cu aceste corecturi necesare, achiesăm la mesajul implicit, evident neintenţionat, al autoarelor articolului şi invităm colegii judecători sau avocaţi, asociaţiile profesionale sau mediul universitar să participe la o obligatorie dezbatere legată de data intrării în vigoare a codurilor esenţiale.

 

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273