Protestul judecatorilor: exercitiu de identitate

By | octombrie 16, 2010

Guvernul urmareste in 2010 continuarea si chiar agravarea conflictului cu sistemul judiciar.

Afirm cat se poate de raspicat ca preocuparea judecatorilor si procurorilor pentru conditiile lor materiale este legitima, naturala si morala. Intr-o logica a normalitatii, toate revendicarile si preocuparile de natura salariala ale magistratilor ar trebui promovate in mod public de entitatile reprezentative (CSM, Procurorul General al Romaniei, presedintele ICCJ, asociatii profesionale), fara fumuri principiale si fara frica compromiterii principiilor tari ale organizarii justitiei in statul de drept, pe care desigur cu totii la imbratisam. Este nevoie ca mesajele venind dinspre magistratura sa fie oneste si sa nu-si propuna sa pacaleasca opinia publica. Suficientei ministerului justitiei, abuzurilor Guvernului si presiunilor mediului sindical nu le pot fi opuse doar declaratii de independenta, fie ele imbracate si in forma eleganta a sesizarii Curtii Constitutionale, ci solicitari pragmatice, realiste, cifre si calcule, revendicari si amenintari. Aceasta este regula, ne place sau nu ne place dupa care se rescrie echilibrul de forte in noul stat al crizei economice care este Romania.

Judecatorii nu trebuie sa dezerteze ci dimpotriva sa-si gaseasca energii de rezistenta in organizare, coeziune si solidaritate. Actiunile individuale de revolta pripita sunt neproductive, solutia este miscarea de agregare si organizare interna catre forme adaptate la specificul presiunilor actuale. Judecatorii trebuie sa fie gata de actiune, insa nu sub forma lamentarilor individuale ci asumandu-si deschis dimensiunea publica si sociala a interventiei lor, intr-o forma colectiva, unitara, organizata si, mai ales, onesta cu propriile ei obiective.

Miza reala este prezervarea puterii judecatoresti ca putere publica de control asupra executivului si legislativului. Revendicarile corpului judecatoresc sunt mult mai variate si cu incidenta directa in ce priveste dreptul societatii la un sistem juridic functional, corect finantat astfel incat sa nu sufere sincope sau blocaje, independent de Guvern si administrat fara implicarea autoritatilor politice.

In loc de asta, judecatorilor li se pregateste un statut de slujbasi ai executivului, timorati si dependenti total financiar de decizia arbitrara a ministrului justitiei, cu al carui personal de cabinet de altfel sunt asimilati.

Judecatorii au inteles asta si nu vor lasa ca sub aparenta elaborarii unei legi a “echitatii” sociale Guvernul sa realizeze practic un puci politic, prin rasturnarea echilibrului constitutional dintre puterile statului. Justitia, de data asta prin asumare individuala a rolului constitutional al judecatorului in afara salilor de judecata, trebuie sa isi exercite rolul fundamental de reglare a dezechilibrelor si aberatiilor in functionarea in echilibru a puterilor statului.

Este previzibil ca in perioada urmatoare confederatiile sindicale isi vor folosi intreaga influenta pentru a obtine pozitii cat mai bune in grila de salarizare pentru categoriile profesionale pe care le reprezinta. Profesorii, functionarii publici, politistii, personalul din penitenciare detin in momentul de fata structuri sindicale extrem de puternice, care vor pune pe Guvern o presiune imensa pentru a rasturna potrivit propriilor interese ierarhizarile din grila unica. Amenintarea cu miscari de strada si proteste sociale reprezinta o arma eficienta in discutiile cu un Guvern angajat sa evite prin orice mijloace tulburari majore.

Cred ca judecatorii, prin actiunea lor ferma, au depasit pana acum cu demnitate si eficienta provocarile nedemocratice ale statului de criza, care a inlocuit de la inceputul anului statul de drept, opunandu-se ferm schimbarii ordinii valorilor constitutionale si reasezarii statului pe alte principii decat cele inerente democratiei, adica suprematia legii si echilibrul si controlul reciproc al puterilor.

Pentru ca miza pe care se joaca depaseste cu mult simplele interese profesionale, judecatorii, prin adunarile lor generale,  raman in continuare la fel de mobilizati si determinati, iar solidaritatea si omogenitatea lor trebuie se vor manifesta la fel de ferme ca pana acum.

Pana la asumarea raspunderii Guvernului pe legea unica de salarizare timpul este extrem de scurt, astfel incat din acest moment va incepe precipitarea centrelor de influenta pentru modificari avantajoase in cadrul grilei si pentru conservarea unor pozitii deja dobandite.

In statul de criza, care a inlocuit de la inceputul anului statul de drept, ordinea valorilor si ierarhizarea profesiilor sunt date de potentialul de presiune si de provocare a tulburarilor pe care le detin structurile sociale. Pixurile nu provoaca constrangere si nu pot da emotii unui executiv dispus la decizii extreme.

Nota autorului: Articolul de mai sus este integral realizat din colationarea unor fragmente din materiale aparute sub semnatura mea in timpul protestului generalizat al justitiei din 2009. La fel cum aceste texte sunt de o actualitate acuta, la fel situatia in care se afla justitia in toamna anului 2009 si situatia in care se afla in prezent sunt identice. Situatiile identice presupun reactii identice. Textele sursa sunt urmatoarele:  Intalnire cruciala pentru Justitie, Revolta pentru democratie a judecatorilor a ajuns in Parlament, Pe judecatori cine-i reprezinta?, Mesajul judecatorului care trebuie sa actioneze


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273