Cartea Protestul Justitiei Romane – documentele programatice

By | aprilie 2, 2010

Protestul generalizat si fara precedent al justitiei din anul 2009 a avut la baza o intreaga ideologie a autodeterminarii.   Puterea judecatoreasca, prin forma cea mai directa de exprimare, adunarile generale ale judecatorilor, si-a revendicat toate drepturile care deriva direct din independenta recunoscuta de Constituie. Dincolo de actiunile concrete, de formele de manifestare a nemultumirii, de instrumentarul tehnic folosit pentru atingerea obiectivelor, a existat o viziune coerenta si cuprinzatoare asupra evolutiilor si transformarilor de esenta necesare pentru modernizarea justitiei, o ideologie bine conturata, care a conferit greutate si substanta actiunilor  revendicative.

Tocmai intr-un efort de recuperare a ideologiei celui mai mare protest al puterii judecatoresti din Romania am selectat, impreuna cu colegii si partenerii de actiune directa, de reflectie si coordonare in timpul protestului, judecatorii Cristi Danilet si Horatiu Dumbrava, acele documente si luari de pozitie care, impreuna sau separat, au justificat  si justitica conceptual actiunile instantelor.

Cartea, aparuta zilele acestea si pusa in circulatie gratuit, se intituleaza “Protestul justitiei romane – documentele programatice ale miscarii revendicative ale instantelor judecatoresti din aprilie – octombrie 2009″.

In cuprinsul ei se regasesc: Rezolutia privind starea financiara si situatia administrativa a instantelor judecatoresti (inclusiv forma sa initiala), Autoguvernarea puterii judecatoresti, autoadministrarea si descentralizarea instantelor judecatoresti, Petitia demnitatii, Principiile Pactului pentru justitie, Pactul puterilor publice, Finantarea justitiei in perioada 2006-2009, Raportul final al comisiei speciale parlamentare pentru analiza crizei intervenita in functionarea justitiei (extras) s.a.

Puteti descarca volumul integral de aici (pdf) sau o puteti citi online (scribd), dupa cum urmeaza:

Introducere: De la gânduri la fapte. Începutul democratizării judiciare.

Calendarul actiunilor revendicative ale instantelor judecatoresti.

Protestul Justitiei Romane – A Neacsu, C Danilet, H Dumbrava


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273