S-a ales praful de strategia de resurse umane in justitie.

By | noiembrie 30, 2009

robapescaunRadiograma crizei: 533 de posturi vacante de judecator in acest moment. 556 de judecatori au iesit la pensie in 2009, pana in luna noiembrie, cat in intreaga perioada 2004-2008. anual pot fi ocupate cel mult 100 de posturi de judecatori. obligatiile Romaniei fata de comisia europeana sunt cu desavarsire ratate. urmeaza valul al doilea.

Necesitatea imbunatatirii managementului resurselor umane in justitie, acoperirea locurilor vacante, recrutarea dupa criterii de calitate a noilor judecatori si procurori, controlul iesirilor din sistem, rationalizarea detasarilor in interiorul sau in afara sistemului judiciar sunt elemente pe care Comisia europeana le considera esentiale pentru capacitatea Romaniei de a face o reforma structural a justitiei.

In Raportul comisiei din 23 iulie 2008 privind progresele realizate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare s-a prevazut pentru prima oara necesitatea imbuntatirii managementului resurselor umane la nivelul instantelor si parchetelor.

Consiliul Superior al Magistraturii si-a asumat rapid sarcina elaborarii unei strategii a resurselor umane in perioada 2008-2011, pentru a raspunde astfel cerintelor de monitorizare. In 27 noiembrie 2008 era aprobat in Plen un document stufos, de 88 de pagini, intitulat “Analiza gestionarii resurselor umane in perioada 2005-august 2008 si strategia Consiliului Superior al Magistraturii in acest domeniu in intervalul august 2008-2011”.

Destul de bine primit, documentul a fost partial criticat in urmatorul raport, cel din 12 februarie 2009,  intrucat “nu ia inca in calcul reorganizarea necesara a instantelor si a parchetelor”, Comisia tragand insa in acelasi timp un semnal de alarma in directia responsabililor politici, cu atributii in domeniul initiativei legislative, aratand ca „numarul important de magistrati in activitate care au dreptul, in prezent, sa se pensioneze in orice moment sporeste incertitudinea situatiei resurselor umane si reduce marja pentru reforma structurala”.

Autoritatile nu au inteles nimic, abia ulterior acestui moment incepand in toata grozavia sa ofensiva guvernamentala si mediatica impotriva “privilegiilor” din justitie, atat in ce priveste salariile si pensile “nesimtite”, cat si a pensiilor zise speciale. Efectele acestei campanii le putem contabiliza acum, raportat la evolutiile normale preconizate de CSM in analiza la care facem referire si care ar fi trebuit sa fie strategia nationala a Romaniei in ce priveste politica de resurse umane in instante si parchete.

La 1.01.2005 din cele 4466 de posturi de judecator in instante un numar de 539 erau vacante. In urma unui efort sustinut, inclusiv prin modificari ale procedurilor legale de recrutare a magistratilor extrem de criticate la timpul lor, s-a ajuns ca la 31.08.2008 din cele 4491 doar 298 sa fie neocupate.

In ce priveste situatia iesirilor din sistem, in marea majoritate prin pensionare, in 2005 au fost 173 de judecatori care au fost eliberati din functie, in 2006 un numar de 120, iar in 2007 doar 86. Pana in luna august 2008 iesisera deja din sistem 92 de judecatori, pana la sfarsitul anului ajungandu-se la un numar de cca 160.

Pentru anul 2009 strategia de resurse umane a CSM preconiza iesirea prin pensionare sau alte modalitati a unui numar total de 80 judecatori, pentru 2010 se prognoza iesirea din sistem a unui numar de 70 de judecatori, iar in 2011 a unui numar de 75 judecatori.

Capacitatea Institutului National al Magistraturii de scolarizare, in comun pentru judecatori si procurori, nu depaseste cifra de 120 anual. La aceasta modalitate principala de recrutare a judecatorilor se mai adauga concursurile de admitere pentru persoanele care provin din avocatura sau alte functii juridice. Potrivit aceleiasi strategii, pentru 2009 se prognoza un numar de 138 judecatori noi (73 prin INM si 65 direct prin concurs), pentru 2010 un numar de 115 judecatori noi, iar pentru 2011 un numar de  130.

In cursul anului 2009 instantele au fost depopulate. Daca, pentru uzul comisiei europene,  se prognoza un numar de 70 de judecatori iesiti din sistem prin pensionare si alte modalitati intreg anul, in realitate numai pana la aceasta data au iesit, doar prin pensionare,  556 de judecatori, adica de 8 ori mai mult. Acestea sunt datele oficiale oferite de  CSM pe pagina sa web. Intr-un singur an au iesit din magistratura mai multi judecatori decat in toata perioada 2004-2008. Gradul de neocupare a posturilor in instante a coborat iarasi sub cifrele  negre din 2005, depasind cota de avarie de 15% posturi neocupate (update 3.12.2009: astazi CSM-ul a oferit o analiza a posturilor vacante de judecator, din care rezulta ca rata de neocupare a posturilor este de 12,21%. Facem cuvenita rectificare)

Aplicand prognozele CSM, deficitul urias de personal urmeaza sa fie acoperit in aproximativ 5 ani, adica in jur de 2015! Aceasta in conditiile in care primul val de pensionare nu va fi urmat in perioada urmatoare de un al doilea, la fel de important de vreme ce inca aproximativ 400 de judecatori intrunesc conditiile de pensionare anticipata, determinat de previzibila reluare a discutiilor in ce priveste eliminarea legislativa a pensiei magistratilor.

Cat de mult a pierdut justitia din Romania prin plecarea in bloc a segmentului cu cea mai mare experienta e greu de evaluat acum, insa este cert ca s-a ajuns la aceasta situatie pe de o parte datorita unor politici publice catastrofale ale Guvernului Romaniei, inclusiv ale ministerului justtiei, iar pe de alta parte datorita incapacitatii sistemului judiciar, prin reprezentantii sai institutionali, de a se opune unui astfel de atac de-a dreptul rudimetar la capacitatea sa functionala.Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273