Salarii diferite in instante

By | decembrie 10, 2009

baniZilele acestea se vor vedea efectele modului concret de aplicare in instante a dispozitiilor Legii 329/2009, referitoare la reducerea fondului de salarii aferent lunii noiembrie 2009. Deja primele semne sunt in sensul unei aplicari total diferite de la instanta la instanta, aparand diferente semnificative intre veniturile incasate de judecatori si grefieri din judete diferite. Diferenta majora de aplicare efectiva a legii de la instanta la instanta, materializata in retinerile aplicate din salariu, este surprinzatoare din cel putin doua motive :

  1. Consiliul Superior al Magistraturii a oferit instantelor si parchetelor o interpretare a modului de aplicare a Legii 329/2009 care permitea conducatorilor care detin calitatea de ordonator de credite o libertate de miscare mare in ce priveste modalitatea practica de efectuare a economiilor la capitolul cheltuielilor de personal. CSM-ul a stabilit, intr-o lectura fidela a legii, ca reducerea cheltuielilor de personal prin diminuarea propriu-zisa a salariului angajatului nu poate avea loc decat exceptional si doar daca nu se identifica la nivelul institutiei modalitati de efectuare a economiei cerute de lege prin aplicarea altor masuri cu efect echivalent.
  2. Ministerul justitiei, ca ordonator principal de credite, nu a emis, astfel cum s-a intamplat la toate celelalte ministere si ordonatori principali, norme obligatorii privind modul de aplicare a prevederilor referitoare la reducerea cheltuielilor de personal aferente lunii noiembrie. Astfel fiind, instantele si parchetele au avut libertate deplina de a gasi mijloacele cele mai eficiente de respectare a prevederilor legii in ce priveste economiile astfel incat acestea sa afecteze cat mai putin salariatii.

Concluzia mea este ca fie Consiliul Superior al Magistraturii nu se bucura de nici un fel de autoritate in fata conducatorilor de instante, fie ca in continuare toate deciziile financiare la nivelul unei instante nu se iau de presedinti ci  doar de departamentele economico-administrative, total subordonate ministerului justitiei si insensibile fata de hotararile CSM.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273