Scandalos!

By | martie 31, 2010

Scrisoarea lui Neacsu din Campulung incepea asa: I pak dau stire domnie tale za lucrul turcilor. Asa incepe si textul meu, caci despre o “lucrare” dusmanoasa, izvorata din intelegerea primitiva a principiilor modernizarii justitiei, este vorba.

Agentiile de presa titreaza ca astazi Plenul reunit al celor doua camere a respins, in bloc,  Raportul  Comisiei speciale comune pentru analiza crizei intervenite in functionarea Justitiei, care propunea, printre altele, adoptarea Pactului Puterilor privind Justiţia.

Daca informatia ar fi adevarata, parlamentarii tocmai au semnat pentru prelungirea monitorizarii din partea comisiei europene in cadrul mecanismului de verificare utilizat in prezent. O alta oportunitate pentru realizarea acordului politic general in jurul justitiei, in considerarea interesului ei national, cum Comisia a cerut explicit chiar zilele trecute, nu va mai exista.

De asemenea, gestul ar fi o sfidare fata de intreg sistemul judiciar, o nepolitete fata de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Procurorul general al Romaniei, instantele judecatoresti si parchete, asociatiile profesionale ale magistratilor, organizatiile neguvernamentale  implicate in mediarea conflictului din toamna 2009 dintre puterile statului, nici una dintre aceste institutii sau persoane nefiind invitate sa vorbeasca Plenului despre justitie, adica despre ei insisi, ori macar sa asculte ceea ce clasa politica are de zis.

Ar fi o respingere belicoasa a esentei celui mai mare protest al justitiei romane din istoria moderna a Romaniei si o tradare a increderii aratate dialogului si ratiunii. Poate deloc intamplator, acest vot-sanctiune pentru puterea judecatoreasca ar veni exact in ziua in care aceasta, in exprimarea independentei si suprematiei ei in statul de drept, a luat o decizie punitiva fata de un seaman de-al lor.

Ca politicienii nu isi doresc o justitie independenta, viguroasa si functionala o stiam cu totii de mult; ca nu mai depun eforturi sa disimuleze asta, este o noutate.

Parlamentul, daca informatia ar fi adevarata,  a votat pentru reaprinderea conflictului intre puterile statului, pentru dezbinare institutionala, pentru haos in relatiile dintre autoritatile fundamentale ale statului, pentru conservarea mecanismelor actuale nefunctionale de comunicare, colaborare si realizare a echilibrului.

Modul insusi cum s-a luat aceasta decizie, daca informatia este corecta,  ar fi rusinos pentru institutia reprezentativa a democratiei din Romania. Potrivit informatiilor oferite de agentiile de presa au fost 46 de voturi pentru, 108 voturi impotriva si o abtinere. In total 155 de voturi. Insa chiar potrivit legii fundamentale de functionare a sedintelor comune ale camerelor,  Regulamentul sedintelor comune, cvorumul necesar de sedinta, in care se pot adopta hotarari,  este de jumate plus unul. Adica  236 de senatori si deputati.

81 de senatori si deputati ar fi diferenta intre un vot nul si o hotarare revoltatoare si insultatoare pentru justitia romana, luata in lipsa ei si cu ignorarea parerilor ei.

Daca lucrurile ar sta asa, singurul remediu ar putea fi solicitarea reluarii votului de catre un lider de grup parlamentar. Nu ma indoiesc ca institutiile sistemului judiciar, asociatiile profesionale, corpul judecatorilor si al procurorilor insusi  vor regasi solidaritatea, darzenia si activismul necesare reluarii luptei  pentru apararea statutului si valorilor recunoscute oriunde aiurea justitiei, “suspendate” in septembrie 2009, in  numele bunei-credinte a puterilor publice partenere.

Daca lucrurile stau asa se pare ca stie doar d-na presedinte a Camerei Deputatilor Roberta Anastase care,  după suspendarea sedintei plenului reunit, “a declarat pe hol că raportul Comisiei a fost respins şi rămâne respins”.

Ceea ce stiu sigur este ca pe 12 aprilie 2010, cand plenul reunit al celor doua camere va relua sedinta cu continuarea punctelor de pe ordinea de zi, justitia, prin reprezentantii ei, va fi la balconul invitatilor cerand ascultarea ei si respectarea  independentei sale, singura valoare care face  diferenta intre statul barbar si statul de drept.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273