Scrisoare catre candidatii pentru CSM – coordonate morale

By | iulie 14, 2010

Alegerile pentru viitorul CSM, ca si functionarea acestei institutii nu trebuie sa stea sub semnul scandalurilor, al incalcarii intentionate a unor reguli si al folosirii abuzive a competentelor institutionale in scopul realizarii unor interese personale. Lipsa oricarei retineri de la acestea afecteaza inclusiv imaginea de ansamblu a sistemului,  induce neincredere, demoralizeaza si pune in acelasi timp in pericol insusi echilibrul de integritate publica pe care trebuie sa se intemeieze organizarea sistemului judiciar.

Iata de ce credem ca trebuie asigurata stabilitatea sistemului de justitie si siguranta unei activitati fara pata, ca temelie a functionarii optime nu numai a CSM-ului, dar a intregului sistem de justitie. De aceea, e necesar a pune in dezbatere publica problemele de etica ce au caracterizat, din pacate, activitatea actualului CSM, tocmai pentru ca noul CSM sa evite astfel de situatii.

Cateva repere critice din activitatea actualului CSM:

- In ultimele luni a revenit pe agenda publica modul de promovare in functia de judecator la ICCJ. Fara indoiala, CSM trebuie sa garanteze, fata de sistemul judiciar dar si fata de societatea romaneasca in ansamblu, corectitudinea, neutralitatea si valoarea numirilor la instanta suprema. Criteriile, care sunt stabilite si gestionate chiar de CSM, nu se pot transforma in instrument pentru a rasplati obedientele, pentru a intari centrele de putere si influenta, ori pentru a crea aparenta unei recompensari a actualilor membri CSM sau staff-ului tehnic al acestuia la iminenta incetare a mandatului lor.

- De curand CSM a promovat un judecator la instanta suprema, impotriva tuturor criticilor, direct din functia de secretar general al propriei institutii.  De asemenea, in aceste zile un membru activ al CSM candideaza pentru functia de judecator la instanta suprema. Conflictul de interese este evident cat timp insusi organismul din care acest judecator face parte este tinut sa se pronunte asupra cererii sale, in exercitarea unei competente exclusive. La fel, la ultimul concurs de promovare in functii de executie, organizat de CSM, s-a inscris si un membru actual cu activitate permanent al CSM, care a renuntat apoi a se prezenta la concurs numai in urma reactiilor magistratilor.

- Desi atat corpul magistratilor cat si organismele europene au solicitat insistent si in mod repetat, membrii CSM care ocupa in acelasi timp si functii de conducere nu au renuntat la acestea din urma, lasand instantele/parchetele intr-un provizorat managerial prelungit ce au fost in masura sa afecteze stabilitatea si eficienta acestora.

- Contrar regulilor explicite stabilite chiar de CSM printr-un Regulament aprobat inca din 2005 si nemodificat pana in prezent,  acesta a decis fara nici un fel de consultare a magistratilor pe care ar trebui sa ii reprezinte prelungirea duratei mandatelor obtinute in urma alegerilor partiale de unii membri, refuzand astfel judecatorilor si procurorilor dreptul sa-si aleaga un nou Consiliu, complet.

- Ne asteptam, in continuarea aceleiasi atitudini, sa existe membri CSM care sa isi depuna candidatura pentru un nou mandat, desi legea in vigoare interzice in mod expres acest lucru, ceea ce va da nastere unor contestatii ale alegerilor.

Luarea de decizii de catre actualul CSM cu privire la propriile candidaturi pentru viitorul CSM, in conditiile in care actualii membri refuza a discuta deschis cu colegii lor legalitatea si moralitatea unor astfel de decizii, creeaza impresia unei caste inchise, dispuse a face orice pentru a-si mentine puterea.

In atare conditii, credem ca alegerile din aceasta toamna pentru viitorul CSM pot fi momentul reasezarii acestei institutii pe principii de integritate publica. Credem ca este nevoie de un angajament public al candidatilor care sa priveasca standardele minime ale comportamentului lor ca posibili membri CSM pentru urmatorii 6 ani. Aceste standarde asumate ca si indatoriri morale ar fi menite sa evite orice situatii de genul celor de mai sus si ar reprezenta contractul public si de onoare al viitorilor membri ai CSM cu corpul magistratilor ce va fi chemat in curand la vot.

De aceea, propunem tuturor candidatilor sa-si asume deschis in fata judecatorilor si a procurorilor, precum si a societatii, cel putin urmatoarele:

1. sa demisioneze din functia de conducere ocupata la instanta/parchet, daca este cazul, imediat dupa numirea in functia de membru CSM;

2. sa nu candideze, pe intreaga durata a exercitarii mandatului, pentru promovarea in functii de executie sau pentru numirea in orice fel de functii de conducere la instante/parchete;

3. sa nu candideze, pe intrega durata a exercitarii mandatului,  pentru numirea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie;

3. sa nu isi favorizeze in nici un fel intr-un mod incorect, pe intreaga durata a exercitarii mandatului, instantele ori parchetele  de unde provin;

4. la incetarea mandatului, sa nu candideze pentru un nou mandat de membru al CSM, indiferent de schimbarile legislative ce ar avea loc;

5. sa nu foloseasca privilegiul constitutional al secretului votului pentru a-si ascunde raspunderea individuala fata de corpul magistratilor in spatele hotararilor anonime si colective ale CSM.

Membrii echipei noastre, care au decis sa isi anunte la data de 30 iunie 2010, in mod public, intentia de a candida la alegerile din toamna lui 2010 pentru un nou CSM, declara ca isi asuma aceste angajamente si asteapta din partea tuturor candidatilor sa adere la ele sau sa le completeze.

Horatius Dumbrava – judecator, Curtea de Apel Tg.Mures

Adrian Neacsu – judecator, Tribunalul Vrancea

Cristi Danilet – judecator, Judecatoria Oradea


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273