Scrisoarea unui judecator de Anul Nou

By | decembrie 30, 2009

Dragi colegi,

1. Nu stiu la ce va asteptati voi, dar eu ma asteptam ca ICCJ sa nu faca nimic in concret pentru preluarea bugetului instantelor pentru ca nu au nici un interes in acest sens! Nu uitati ca ei sunt “puterea” si la propriu (acest lucru observandu-se clar in lege, deoarece sunt calificati la categoria “demnitari“, in vreme ce pentru restul judecatorilor nu  exista o asemenea prevedere expresa, ci sunt considerati un fel de functionari, nici macar publici, ci niste simpli functionarasi) si la figurat !
De altfel, eu cred ca ICCJ are o intelegere oculta cu MJ in aceasta privinta, dovada clara fiind aceea ca “nu s-au tavalit deloc” pentru preluarea bugetului, lasand mai degraba lucrurile in voia lor! Deh, e mai misto sa incasezi toate sporurile posibile si sa te doara niciunde de restul judecatorilor, ca si cum, cand ai ajuns acolo (la ICCJ) esti deja un geniu si trebuie sa stai cu dispret la distanta de restul! Niciunul dintre judecatorii ICCJ nu s-au agitat pentru buget si este mai mult decat evident ca nu le pasa!
2.Cat priveste OUG 114/29.12.2009, nu mai e nimic de facut! Si Parlamentul imi cam da fiori ca nu va fi interesat in a nu aproba acest act normativ prin care din nou se controleaza puterea judecatoreasca, pentru ca banii reprezinta cel mai simplu si eficient mijloc de control, trebuie clar spus asta!
3. Una din “reformele” prin care “se va moderniza statul roman” va privi justitia romana!
Nu ca aceasta n-ar avea nevoie de reforma, slava Domnului, avem clare probleme de integritate, sunt de 12 ani judecator, am putut observa destul de bine cum functioneaza “sistemul”! Insa reforma de care va spun va avea ca principiu final excluderea celor ce ”sunt impotriva noastra”, evident, inventandu-li- se, ca nu e greu, probleme de integritate! Reforma se va infaptui prin
- mai intai se va umbla la inamovibilitate, ca asta poate fi revizuita;
- apoi se va introduce in CSM societatea civila, cica, in realitate se vor introduce “slujiorii reformei” in calitate de strasnici observatori si deplini garanti ai realizarii acesteia, neaparat vajnici aparatori ai aceluia ce a “emanat” reforma! Noi componenti ai CSM, nu vor face decat sa duca un razboi si mai ascutit impotriva judecatorilor, mai ales, cu acestia fiind razboiul, deoarece numai “astia” sunt independenti si inamovibili, cu procurorii nefiind o asa mare problema, dupa cum a observat chiar si dl. Bogdan Licu, component de seama al CSM-eului, cu prilejul “protestului” !
- MJ va capata atributii ale inspectiei judiciare, dar problema este ca vor fi folosite nu pentru a rezolva cu adevarat problemele, ci, pentru “a pune lacat celor ce vorbesc, in loc sa taca”, deranjand astfel ”implementarea reformei”!
Pentru unii dintre noi nu va fi o problema, ma refer la aceia care si in vremuri pe care Predoiu le considera de restriste, se intalneau cu el, eventual pentru sustinerea moralului! Asta nu-i o problema, evident oricine se intalneste cu cine vrea, dar pentru cine se intalneste cu insusi ministrul, ca regula nu poate fi decat de bine! Aceia nu-si fac nici o problema, acum e vremea lor!
- desigur si “disponibilizarea” catorva sute (poate chiar si mai mult) de judecatori este o solutie care se contureaza tot mai mult la orizont! Vor pleca tot cei ce deranjeaza reforma, care nu tac si zumzaie, care nu sunt destul de maleabili, care nu se pliaza tendintelor actuale! In acest fel, “boborul” va fi pe deplin satisfacut ca regimul s-a intors de-a binelea cu fata la el si a facut reforma de adevaratelea, adica a eradicat coruptia din justitie!
4. La sfarsitul reformei, in sfarsit Justitia va fi pusa cu botul pe labe, devenind ceea ce oricine isi doreste, un catel foarte ascultator!
Nu ca acum n-ar fi, slava Domnului, pedepsele din sentintele penale privitor la fapte de coruptie sunt graitoare! Am fost la Judecatoria Motru ani la rand, vreo opt numai, unul dintre cei doi judecatori care in mod constant a prezidat completul de judecata in cauzele cu arestati! Am vazut caziere ale hotilor de rand (furt de fer vechi din cariere, din magazine, baruri) cu trei ani la primul “numar” de furt, apoi mai mult, chiar si 5-7 ani “dadeau” unii colegi pentru fapte de genul celor mentionate, sigur, intre timp, indivizii erau deja recidivisti, cu resturi neexecutate, etc! Ei, n-as spune ca tratamentul era identic pentru indivizi din conducerea carierelor sau minelor, pentru care se gaseau experti care sa scrie pe hartie ca n-a fost cu nimic prejudiciat SNLO ca a fost construit acolo, un nimica tot respectivului, o casuta in Primaverii, ce mare scofala, iar dupa foarte putin arest au si fost pusi in libertate, deh, nu suportau regimul de detentie!
Mi-e foarte clar ca exista probleme de integritate destul de mari in randul nostru, dar regimul politic, oricare va fi acela, le va folosi pentru a ne distruge si nu pentru a repara, a inlatura raul dinauntrul sistemului nostru!
5. Cat timp nu se recunoaste in mod expres ca puterea judecatoreasca nu este numai ICCJ, asa cum se intampla in prezent, deoarece majoritatea cauzelor civile si penale instrumentate intr-un an nu sunt rezolvate in final, adica in ultima instanta de ICCJ, ci si de judecatorii de la celelalte instante infiintate prin lege, vom fi socotiti niste simpli functionarasi de duzina de care oricand se pot dispensa! Banul este mijlocul prin care ne pot controla cel mai bine! La aceasta se adauga si mancatoriile dintre noi, propriile noastre rautati, orgoliile noastre ranite ce trebuiesc, nu-i asa reparate!
6. Actualul CSM n-a fost cine stie ce, am vazut cu totii asta, dar sa vedeti “next generation” ce tare va fi, un fel de STAR TREK!
7. Cei ce pot se vor pensiona, cu 80 % pensie din venitul brut, o alta aberatie legal prevazuta, caci cine a mai vazut ca un magistrat pensionar sa incaseze bani mai multi decat atunci cand lucra si nu avea voie sa mai faca si altceva! Nu se pune problema sa moara si capra vecinului, ci se pune problema de a asigura pensionarului magistrat un trai decent, nu unul de huzur, de lux adica, caci nu s-ar putea motiva ca numai si numai cu pensie de 10.000 de lei si chiar mai mult, este in stare magistratul pensionar sa “traiasca”! Atunci magistratul activ, cu copii inca mici si cu rate de platit la banca cu cat ar trebui sa traiasca decent? Cu mai mult, nevoile fiind mai mari, nu? Parca ar trebui si o limita!
Acestea fiind cateva ganduri pe final de an, cu tristete dar fara ca speranta sa moara de tot voi trece in noul an!
Voua, dragi colegi, va doresc ca si mie, va doresc sa ajungem sa fim ce suntem si acum si in 2011! In rest, numai de bine, tuturor!
NOTA A. N.
Textul de mai sus apartine unui judecator dintr-un tribunal de provincie. Materialul a fost preluat cu acordul autorului, care a fost de acord sa fie publicat fara numele sau.

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273