Sedinta Plenului CSM din 30 iunie 2011.

By | iunie 29, 2011

Prezint cateva subiecte importante aflate pe ordinea de zi a Plenului CSM de maine, 30 iunie 2011. Reamintesc ca ordinea de zi incluzand forma integrala a documentelor care vor intra in dezbaterea Plenului sunt publicate pe site-ul institutiei, fiind usor accesibile.

1. Organizarea si desfasurarea examenului de capacitate al judecatorilor stagiari si procurorilor stagiari in anul 2011.

Intervalul propus pentru desfasurarea examenului este 6 august-13 decembrie 2010. Probele scrise ar putea avea loc dupa cum urmeaza:

  • 5 noiembrie 2011, drept civil si drept procesual civil
  • 6 noiembrie 2011, drept penal si drept procesual penal

Propunerea pentru desfasurarea probelor orale vizeaza perioada 2-10 decembrie 2011. Se propune modificarea atat a tematicii cat si a bibliografiei, fara sa fie una esentiala.

2. Organizarea concursului de admitere in 2011 la Scoala Nationala de Grefieri.

Concursul ar urma sa aibe loc la 4 septembrie 2011; ar putea fi scoase la concurs un fie un numar de 105 locuri pentru grefieri cu studii superioare juridice, fie un numar de 69.

3. Punct de vedere cu privire la proiectelor Legilor de punere in aplicare a codului de procedura civila, respectiv a codului de procedura penala (Legile nr. 134/2010 si nr. 135/2010).

Ambele proiecte de legi prevad modificari imporatnete ale codurilor pe care le pun in aplicare, aspect criticat in cadrul comisiei de specialitate a CSM si care urmeaza sa fie luat in discutie si de Plenul CSM.

4. Propunere de modificare a Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte nfunctii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procurer si a procurorilor in functia de judecator (HPCSM nr. 193/2006).

Principala modificare vizeaza instituirea termenului de 2 luni pentru luarea in discutie a cererilor de transfer. Propunerea valorifica punctele de vedere exprimate de instante si parchete asupra prevederilor referitoare la procedura transferului.

5. Propunerea de modificare a Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti.

Propunerea face parte dintr-un process mai amplu de modificare a ROI, ca urmare a observatiilor si punctelor de vedere exprimate in ultimii 3 ani de instante, parchete, inspectia judiciara, directiile de specialitate ale CSM, asociatii profesionale si sindicale.

Modificarea actuala vizeaza in principal punerea in concordonata a ROI cu Legea nr. 202/2010, dar si, de exemplu, instituirea criteriilor si a procedurii de repartizare a judecatorilor de la o sectie la alta a instantei, in cazurile in care schimbarea specializarii este justificata de existenta unui dezechilibru evident si de durata intre volumul de activitate al unor sectii.

Extrem de importanta este propunerea privind eliminarea caracterului obligatoriu al activitatii de arhivare electronica.

Desigur, sunt si alte puncte pe ordinea de zi care vizeaza solutii de principiu sau importante pentru buna desfasurare a activitatii instantelor si parchetelor. Intreaga sedinta este transmisa, ca intotdeauna,  live, pe site-ul CSM.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273