Sfarsit. Haideti la vot!

By | noiembrie 1, 2010

Am mare incredere in votul exprimat de colegii mei astazi.

Indiferent cum ar fi, pentru mine va fi un sfarsit de etapa. Tipul de actiune din interiorul sistemului judiciar pe care l-am propus si promovat, reprezentarea directa a intereselor profesionale si economice ale magistratilor prin organizarea adunarilor generale ale judecatorilor si atitudini ferme prin forta solidaritatii profesionale, nu mai poate da multa vreme rezultatele asteptate. Este nevoie de asocierea autoritatii formale in stat a institutiei chemata sa garanteze independenta justitiei, CSM-ul. CSM-ul trebuie sa fie in fruntea adunarilor generale, iar pentru asta este nevoie de un CSM reconstruit pe cu totul alte principii, din care cel mai important este reprezentarea fidela si continua a instantelor prin operationalizarea in realitatea de zi cu zi a mandatului imperativ al membrului CSM. Prima provocare pentru noul CSM va trebui sa fie pozitionarea fata de protestele mocnite ale judecatorilor pe fondul abuzului constitutional din noua lege unitara de salarizare. Alte reprezentari ale judecatorilor si instantelor in afara CSM vor fi ineficiente in noile contexte social-politice, iar eu unul nu am vocatia zadarniciei. Prefer sa-mi propun limite posibile si sa-mi evaluez actiunile prin rezultate concrete atinse.

O luna de zile am fost din instanta in instanta si, pret de peste 6.000 de km, m-am intalnit cu judecatorii si am dezbatut starea actuala de lucruri din justitie si mai ales perspectivele si solutiile pentru o imbunatatire a lor. Am cunoscut realitatea vazuta din strada si din interior din instantele noastre. Starile traite de mine trebuie sa fi fost similare cu cele ale celorlalti candidati care au procedat in mod similar. De la uimire in fata unor sedii de instante impresionante, intalnite acolo unde nu te astepti, la compasiune si revolta pentru situatia umilitoare in care se imparte justitia in alte judete, la dificultatea de a intelege cum poate functiona o intreaga sectie penala de tribunal cu un singur judecator titular, ori la descumpanirea matematica de a imparti zece mii de dosare la 10 judecatori ori doua toalete la un personal de peste 150 de persoane. Insa, nu sunt deloc cel mai potrivit sa-mi exploatez melodramatic trairile pentru a atrage simpatia votantilor, monopolul acestui talent fiind in alta parte si exercitat de altfel pe posturile de televiziune ale poporului.

De aceea mult mai important este ceea ce va ramane din aceasta campanie. Ca orice inceput  si aceasta prima campanie adevarata pentru alegerea CSM a fost plina cu de toate. Diferentele intre cele cele 3 tipuri de instante pe care se va vota au fost semnificative. La judecatorii miza a fost mica si, dupa un inceput oarecum polemic, cei doi mari favoriti s-au limitat la a se respecta de departe si a-si acorda astfel reciproc pozitia a doua la instantele unde prima pozitie este in afara discutiei. La curtile de apel, candidatii au avut un calendar comun, organizand cate o singura adunare generala a judecatorilor la fiecare curte de apel, cu participarea tuturor. Aceste intalniri au fost orientate cu prioritate spre dezbateri, discutii si intrebari, formatul nepermitand prezentarea detaliata a programelor si proiectelor. In paralel, o parte dintre candidati, mai cunoscuti si cu trecere mai mare in media, au folosit si tehnica intoxicarii, lansand in instante o serie de zvonuri neconfirmabile dar ingrijoratoare pentru orice magistrat (unii sunt sprijiniti cu bani, candidatul cutare este sprijinit de ong-uri) si culminand cu materialul rusinos publicat recent pe lumeajustitiei.ro care denatureaza realitatea dezbaterilor ce-au avut loc la curtea de apel Bucuresti. Lovituri scurte, cinice, inteligente si imorale. Ca insesi candidaturile celor aflati in spatele acestor intoxicari.

La tribunale lucrurile au fost mai complicate, iar tensiunea electorala mai intensa. Datorita numarului mare al candidatilor dar mai ales al instantelor, s-a ales ca singura posibilitate caravana individuala, fiecare candidat punandu-si la incercare limitele fizice pentru a ajunge la cat mai multe instante din cele 42 si a se prezenta in fata colectivelor de judecatori. Din pacate, acest tip de campanie si-a pus amprenta si pe calitatea acesteia. In  marea majoritate campania a fost orientata catre persoane. Fie catre persoana proprie, candidatul prezentandu-se si punandu-se intr-o lumina cat mai buna, uneori cu excese evidente, fie catre persoana altor candidati. Aproape nici unul dintre candidati nu s-a orientat exclusiv catre proiectul propus si catre solutiile concrete pe care le propune pentru viitorul CSM. Pentru a dovedi acest lucru poate fi folosit un exercitiu simplu: cautati in proiectele candidatilor sau in sustinerile lor din fata adunarilor generale raspunsul la intrebarea care este primul lucru, concret, practic, pe care il vor face in calitate de membru CSM. Dar al doilea?  Ce va trebui sa faca CSM-ul cu prioritate in primele 3 luni ale noului mandat? Dar in urmatorii 2 ani? Raspunsurile lipsesc, pentru ca intrega campanie a fost una orienta catre persoane, catre calitatile lor, o competitie nationala de castigare a simpatiei pentru persoana proprie iar nu pentru ideile si solutiile propuse.

Ultimele zile au insemnat, este o constatare trista,  si coborarea in derizoriu a acestor alegeri, prin acceptarea de catre unii candidati a sprijinului acordat dincolo de limitele bunei-cuviinte de presa bulevardiera.

Ce lipseste? Lipsesc proiectele de anvergura, viziunile ample de transformare a CSM, gandirea de perspectiva lucida, solutiile practice, calendare de actiune. Nu pot investi din nou in simpla incredere in persoane, pentru ca sunt simpatice sau par de treaba, ci am nevoie de solutii, de promisiunea unor atitudini ferme si hotarate, de perspective concrete pentru scoaterea justitiei din starea de umilinta in care functioneaza astazi.

Singura sansa pentru noul CSM este sa recastige rapid increderea judecatorilor. CSM-ul labil si neputincios de astazi poate lasa locul unui CSM demn si hotarat, cu gesturi ferme si atitudini publice autoritare in raport cu celelalte autoritati publice doar daca in spatele acestuia vor sta omogen corpul judecatorilor si adunarile lor generale. Reincrederea, total pierduta astazi, se castiga nu prin vorbe si prin farmec personal, ci prin actiuni imediate, gesturi ferme, moralitate, transparenta si comunicare. Miza este uriasa, supravietuirea echilibrului de putere actual in fata amenitarilor clasei politice. Adunarile generale ale judecatorilor, singure, sunt neputincioase in fata actiunilor politice previzibile in perioada urmatoare, bine coordonate si derulate prin mijloace institutionale. Doar un CSM care are in spate solidaritatea corpului profesional al judecatorilor si procurorilor isi poate folosi autoritatea, prestigiul si mai ales competentele constituționale si legale pentru a se opune cu eficienta  destructurarii institutionale a echilibrului puterilor publice de astazi.

Tocmai de aceea, important este ca astazi fiecare judecator sa-si exprime votul, astfel incat la sfarsitul zilei sa vedem cu totii care este cu adevarat reprezentarea pe care in calitate de putere judecatoreasca ne-o dorim. Deci, dragi colegi, haideti la vot!


Fatal error: Uncaught CurlException: 7: Failed to connect to 2a03:2880:f023:12:face:b00c:0:2: Network is unreachable thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 996