SoJust merge mai departe

By | mai 28, 2009

In vara acestui an, Societatea pentru Justitie implineste patru ani de existenta. In tot acest timp, asociatia noastra a militat pentru o reforma globala si autentica a sistemului juridic, pentru competenta si responsabilitatea profesionistilor din justitie si pentru construirea unei relatii intre cetatean si justitie bazata pe incredere si transparenta.

In comunicatele noastre de presa, in analizele si studile noastre, in rapoartele noastre intocmite de-a lungul anilor am propus criterii obiective pentru promovarea judecatorilor la ICCJ, am sustinut impunerea unui examen cu privire la cunostintele de management si comunicare necesare ocuparii functiilor de conducere, am cerut independenta procurorilor si am reactionat la imixtiunile politicului in justitie. Am solicitat transparenta CSM si am criticat abuzurile ministrului justitiei. Am afirmat necesitatea eliminarii categoriilor profesionale parazitare magistraturii, intarirea altor categorii cum ar fi politia judiciara, mediatorii, expertii judiciari si am promovat ideea de autonomizare a instantelor judecatoresti si organizarea distincta a personalului auxiliar de specialitate din instante si parchete. Am militat pentru lustratie in justitie si pentru respectarea de catre organele de urmarire penala a prezumtiei de nevinovatie a celor cercetati.

SoJust e convinsa ca reforma trebuie sa fie completa, reala si desavarsita cu implicarea chiar a profesionistilor din jsutitie. SoJust nu sustine persoane, ci institutii. SoJust nu face politica, ci propune politici publice. Membrii SoJust si-au dovedit profesionalismul ocupand de-a lungul anilor functii importante in cadrul unor asociatii ale judecatorilor, a instantelor de judecata sau chiar a Ministerului Justitiei. Membrii SoJust s-au implicat in actiuni civice locale si nationale, au intarit relatia dintre justitie si presa si au contribuit la realizarea unor materiale in legatura cu aderarea Romaniei sau cu perioada post-aderare. Membrii SoJust au dat interviuri, au organizat conferinte si au intarit principiile democratiei judiciare si participative. In numele valorilor care au fundat asociatia, membrii SoJust s-au implicat activ in redesenarea miscarii asociative in justitie si in consolidarea coeziunii profesionale in jurul principiului responsabilitatii sociale. Datorita unor presedinti ai asociatiei de marca, SoJust a ajuns astazi sa fie consultat in mod curent pentru a-si exprima opinia in legatura cu cele mai importante evenimente socio-juridice, pentru a lua parte la evenimentele publice judiciare sau pentru a contribui la conceperea unor importante proiecte legislative ori desfasurarea unor programe nationale sau internationale.

SoJust merge acum mai departe. Odata cu lansarea noului site, care se vrea mai simplu, mai consistent dar si interactiv, si odata cu o noua conducere executiva, SoJust marcheaza trecerea la o noua abordare in spatiul public. Fiecare dintre membrii SoJust va face in mod regulat analize in domeniul in care e expert. Asociatia va fi una de opinie, un think tank specializat pe domeniul juridic. Preocuparile noastre se vor axa pe raportul dintre sistem si cetatean, convinsi ca de modul in care e organizat sistemul depinde functionarea acestuia, iar orice deraiere sau abuz trebuie urgent semnalate. SoJust sustine de acum incolo nu atat reforma justitiei, cat nevoia de consolidarea justitiei, de `asezare` a ei.

SoJust ramane in continuare o asociatie cu profil unic in Romania, reunind judecatori, avocati, procurori, juristi, grefieri, politologi, cadre didactice, experti judiciari. Crezul nostru a ramas acelasi: Justitia pentru Societate - Societatea pentru Justitie!


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273