Standardele Jurindex

By | martie 29, 2009

judecator Adrian Neacsu, manager Jurindex

In Romania se pronunta in jur de 1.500.000 hotarari judecatoresti pe an, de catre instantele de toate gradele. Evident ca este imposibil pentru un judecator care nu este un superman al documentarii sa cunoasca toate aceste hotarari. Mai mult, chiar in cadrul aceleiasi instante este practic imposibil sa se cunoasca toate hotararile pronuntate intr-o materie sau domeniu anume. O instanta medie ca marime pronunta in jur de 10.000 de hotarari, in timp ce instantele mari, ce cele din Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi ori Timisoara de pilda, in jur de 20 – 25.000 de hotarari. Tocmai de aceea aplicarea legii in Romania se face oarecum in orb, la Buzau nestiindu-se de pilda ce se hotaraste, in cauze identice, la Focsani ori la Satu Mare. Fiecare judecator este pus in situatia de a interpreta in mod direct si original legea, neputandu-se ajuta de interpretari ale aceleasi legi facute deja de colegi ai sai.

O perioada de timp se credea ca dezvoltarea sistemului informatic al justitiei se indrepta in mod natural spre publicarea libera, pe internet, a intregii jurisprudente a instantelor. Necesitatea era evidenta. Orice persoana interesata, fie ca e vorba de un avocat sau de un justitiabil, ar putea afla, printr-o minima documentare, care este practica instantei careia i se adreseaza intr-o anume materie si astfel poate intr-o oarecare masura anticipa sansele de castig sau de pierdere. Justitia „ar pierde” in acest fel caracterul pronuntat imprevizibil pe care il are in acest moment, adica impresia de arbitrariu pe care o da, castigand in acelasi timp autoritate si credibilitate.
Marile investitii in sistemul informatic al sistemului judiciar au mers insa intr-o alta directie, in timp ce in cadrul dezbaterilor despre reforma justitiei, o astfel de tema nu era deloc prioritara.

Acesta este contextul in care, incepand intai de la nivelul Tribunalului Vrancea, unde sunt presedinte, a inceput miscarea pentru accesul liber si generalizat la hotararile judecatoresti.
Dezavantajului legat de faptul ca eforturile pentru democratizarea accesului la hotararile judecatoresti pareau singulare si usor provinciale chiar, i-a corespuns avantajul ca terenul fiind complet nedefrisat, am putut stabili pentru prima oara principiile si standardele acestui nou instrument pentru satisfacerea dreptului fundamental al populatiei la informare.
Astazi, valorile noii conceptii privind accesul la hotarârile judecãtoresti sunt asumate explicit de autoritãtilor publice din România, fie cã este vorba de Ministerul Justitiei si Libertãtilor Cetãtenesti ori de Consiliul Superior al Magistraturii. Mai mult, publicarea hotãrârilor judecãtoresti pe internet constituie la acest moment o obligatie asumatã de statul român în contextul Mecanismului de cooperare si verificare a progreselor înregistrate dupã aderare în domeniul reformei justitiei si a luptei împotriva coruptiei.

Potrivit principiului accesului liber, general si gratuit la hotararile judecatoresti, cetatenii au dreptul sa cunoasca orice hotarare judecatoreasca pronuntata de instantele din Romania, indiferent de gradul lor, iar autoritatile au obligatia sa garanteze exercitarea acestui drept prin publicarea in mod gratuit si integral a tuturor hotararilor judecatoresti pronuntate, in forma lor originala, fara vreo alta interventie decat eliminarea datelor cu caracter personal.
Suna complicat si poate usor pretentios dar exact acest lucru il face serviciul Jurindex.

Pe site-ul www.jurisprudenta.org sunt publicate acum cca 90.000 de hotarari judecatoresti apartinand celor 16 curti de apel din Romania, pronuntate in 2008. Pana la sfarsitul anului, potrivit calendarului de extindere, numarul acestora va creste vertiginos, ajungand la catev a sute de mii. Intr-un an de zile platforma Jurindex va fi capabila sa prelucreze si sa publice pana la 1 milion de hotarari pe an.

Jurindex exploateaza la maximum avantajul informatizarii complete a sistemului judiciar. Toate hotararile judecatoresti pronuntate in Romania sunt stocate intr-o aplicatie electronica de management a dosarelor, numita ECRIS. Jurindex extrage din arhiva fiecarei instante copii de pe hotararile judecatoresti, le prelucreaza automat in vederea eliminarii datelor cu caracter personal si a datelor care permit identificarea, asigurand apoi publicarea pe internet. Este practic eliminata orice interventie manuala, judecatorii si personalul auxiliar fiind dispensati de aceasta activitate. Toate hotararile sunt supuse unui proces electronic de anonimizare, eliminandu-se datele cu caracter personal ale tuturor persoanelor implicate în cadrul procesului, indiferent de calitatea acestora, astfel încât sã fie protejat dreptul la viaþã privatã ºi intimã. De altfel centrul nervos al sistemului Jurindex este acest soft de anonimizare automata, creatie unica si originala a programatorului Jurindex, d-ul Liviu Mircea.

Standardele promovate de serviciul Jurindex se refera pe de o parte la hotararile judecatoresti care urmeaza sa fie facute publice, iar pe de alta parte la forma acestora.

Accesul la hotararile judecatoresti trebuie sã fie integral, fara sa fie limitat de instituirea unor criterii subiective de selectare a lor. In mod practic, orice hotarare judecatoreasca pronuntata de sistemul judiciar are acceasi importanta, cel putin pentru partile implicate, si reprezinta in aceeasi masura materializarea infaptuirii justitiei in Romania. Astfel fiind, publicul are dreptul de a cunoaste orice hotarare judecatoreasca.
Jurindex isi propune sa preia spre publicare toate hotararile instantelor judecatoresti aflate in evidentele electronice

Publicul are dreptul de a cunoaste hotararile judecatoresti pronuntate de instante exact in forma in care acestea sunt emise. Orice interventie asupra acestora, fie prin prelucrare, fie prin rectificare sau indreptare, inseamna de fapt o modificare nepermisa.
Astfel fiind, Jurindex asigura publicarea hotararilor in forma lor completa si originala, adica exact astfel cum ele au fost comunicate partilor sau inregistrate si arhivate in evidentele si dosarele instantei.

Partile cuprinse in hotararile judecatoresti au, in aceeasi masura in care publicul in general are dreptul la informare, dreptul de a le fi protejate datele cu caracter personal, dreptul la demnitate individuala, precum si de a fi protejate de interferente in viata privata.
Serviciul Jurindex asigura acest lucru prin anonimizarea tuturor datelor cu caracter personal cuprinse in hotararile publicate, precum si a datelor de identificare ale persoanelor.

In sinteza, “modelul Jurindex” al accesului liber la hotararile judecatoresti inseamna:
-acces general si gratuit al publicului la totalitatea hotararilor judecatoresti;
-acces la forma originala si completa a hotararilor judecatoresti;
-protejarea datelor cu caracter personal si a datelor de identificare ale partilor.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273