Știrile zilei între abținere și recuzare

By | august 4, 2014
Doar o vorbă săț-i mai spun

Doar o vorbă săț-i mai spun

Am nesănătosul obicei de a asculta posturile ori emisiunile de știri în desele drumuri pe care le fac cu mașina. Uite așa, în dimineața aceasta, ascultând un post de radio specializat aflu că în nu știu ce dosar vedetă al zilei  judecătoarea cauzei a cerut să fie recuzată. Știrea continua în sensul că recuzarea a și fost admisă iar judecătoarea a fost schimbată, în locul ei venind un judecător.

Mai întâi, nu există judecătoare. Există judecători, care pot fi femei sau bărbați. Corect este doamna judecător, nu doamna judecătoare. Genul este secundar în constituirea instanței. În știrea de mai sus, dacă nu ești atent, poți crede că problema și motivul solicitării de recuzare era tocmai sexul primului judecător, problemă rezolvată (sexist) prin sosirea unui bărbat.

Este de dorit să se folosească formulele clasice de adresare directă instanței, fără deformări ori îngroșări ce pot suna ridicol. Te adresezi instanței, care este întotdeauna onorată, și domnului sau doamnei președinte al (a) completului. Prezidiului, completului de judecată. Doar atât. Evident, nu există din punct de vedere ortoepic exprimarea doamna judecătoare. La fel, doamna președintă este un barbarism, care chiar dacă oral nu sună atât de rău, trebuie evitat.

Adrian Toni Neacșu, Convinge Judecătorul, p 233

În al doilea rând, judecătorul nu avea cum să ceară să fie recuzat. (Bine, cu excepția situației în care făcea parte din vreo sectă care recomandă auto-flagelarea.)

Modalitatea prin care un judecător își manifestă voința de  a nu judeca o cauză se numește abținere. Aceea prin care părțile din proces solicită scoaterea unui judecător din dosar se numește recuzare. Abținerea și recuzarea sunt fețele aceleiași monede. Ambele au aceeași justificare: situația în care  judecătorul se află într-o stare de incompatibilitate iar obiectivitatea sa poate fi pusă la îndoială.  Diferențele fundamentele dintre abținere și recuzare, pe lângă unele de ordin procedural, sunt cele care țin de persoana care le poate cere și caracterul lor. Abținerea nu poate fi cerută decât de judecătorul în cauză. Recuzarea nu poate fi cerută decât de părțile din proces. În situația în care se află în incompatibilitate judecătorul este obligat să se abțină, în timp ce părțile decid ele dacă vor sau nu să declanșeze procedura recuzării.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273