Un alt proiect scump si inutil al CSM

By | noiembrie 28, 2009

projectmanagementConsiliul Superior al Magistraturii a anuntat lansarea unui nou proiect din fonduri Phare.  Costul lui se ridica la 800.000 de euro si se intituleaza “Unificarea jurisprudentei instantelor si parchetelor din Romania”. Proiectul are ca scop – spus in limbajul birocratiei de la Bruxelles, acelasi ca cel de pe Calea Plevnei de altfel -   „reducerea numarului de cauze a caror solutie a fost modificata in caile de atac, cresterea increderii justitiabililor in actul de justitie si implicit pentru asigurarea consolidarii statului de drept si a suprematiei legii”.

In realitate, scopul proiectului trebuie sa se vada in rezultatele lui. Proiectul de fata isi propune dupa cum urmeaza:

  1. Evaluarea cadrului legislativ si a practicii judecatoresti din Romania, referitoare la interpretarea si aplicarea unitara a legii;
  2. Elaborarea unui Manual de metodologie privind solutionarea prin aceeasi abordare a cauzelor judiciare.
  3. Crearea unei retele de 60 judecatori (cate 4 in circumscriptia fiecarei curti de apel) calificati drept formatori in aceasta metodologie.
  4. Elaborarea unui Catalog de propuneri legislative si de alta natura care sa imbunatateasca situatia actuala privind unificarea jurisprudentei, care va fi prezentat CSM.
  5. Identificarea a zece domenii ale dreptului, in care lipsa unei jurisprudente unitare si consecvente este resimtita.

Proiectul e construit in 3 echipe distincte formate din 3 experti-cheie (straini), 5 experti internationali (judecatori) si 25  de experti romani (judecatori si procurori).

Ca atare, simplificat, proiectul are in principal o componenta de documentare, iar secundar una de elaborare a unor politici publice si una de instruire in problema „unificarii jurisprudentei”.

Proiectul este unul major, la care numai contributia statutului roman este de 200.000 euro. Suma totala reprezinta aproape jumatate din bugetul total cheltuit de CSM (in 2009 acesta a fost de cca 2,1 milioane euro). Cat de eficient sunt cheltuieti acesti bani si cat vor contribui acestia in realitatea la unificarea parcticii judiciare se va vedea relativ repede, proiectul avand ca data de finalizare sfarsitul lunii august 2010.

Proiectul a fost propus in 2008, iar acest lucru isi pune amprenta pe continutul lui. Intreaga filosofie a proiectului este depasita si perimata.

Elaborarea unor propuneri legislative la sfarsitul verii 2010 pentru imbunatatirea cadrului legal in ce priveste practica judecatoreasca unitara va fi o problema lipsita de actualitate, tardiva, in realitate  un simplu exercitiu teoretic pe bani europeni, lipsit de finalitate.

La sfarsitul anului 2009 exista proiectul Codului de procedura civila si proiectul Codului de procedura penala, adoptate deja de Senat inca din septembrie si aflate in faza avansata de adoptare la Camera Deputatilor. Ambele coduri prevad un cadru legal extrem de amplu si eficient pentru unificarea jurisprudentei instantelor. Procedura civila, de pilda, prevede un intreg titlu dedicat „Dispozitiilor privind asigurarea unei practici judiciare”, atat prin intermediul recursului in interesul legii, cat si prin procedura noua a sesizarii ICCJ in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept. Dezlegarile in drept date de ICCJ sunt obligatorii pentru toate instantele, unificarea jurisprudentei nemaifind astfel o problema de disponibilitate a judecatorilor ci de disciplina jurisdictionala si respecatare a legii si a hotararilor instantei supreme.

Consiliul Superior al Magistraturii cunostea cu siguranta, la data lansarii proiectului, continutul noilor reglementari, ambele coduri primind avizul acestuia, iar sustinerea introducerii unui mecanism de unificare a practicii judiciare constand in posibilitatea instantelor de a se adresa Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru interpretarea prealabila a unei norme de drept neclare fiind declarata o directie principala de actiune a CSM in 2009.

PS

In tot acest timp, JURINDEX – indexul jurisprudentei nationale, pornit in tromba sub egida CSM, evidentiat in ultimul raport al Comisiei Europene, este complet blocat datorita lipsei si a celei mai mici finantari.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273