Vânzarea cărților (și a tigăilor minune) pe internet e activitate comercială

By | august 4, 2014

masti

Ca și voi, în ultima vreme sunt agresat din toate părțile de tot felul de așa ziși experți în dezvoltare personală. Știți la ce mă refer, acei indivizi care par că le știu pe toate, care baleiază grosolan în preajma unor banalități sau unor platitudini sapiențiale și care la sfârșit, neapărat, se oferă să-ți dea, desigur pe gratis, nu știu ce broșură minune care conține de data asta toată înțelepciunea lor nerepetabilă. Te invață cum să reușești în orice, cum să faci bani din blog, cum să scrii, să gândești, să iubești, cum să te îmbogățești peste noapte, cum să fii fericit, să faci copii frumoși, cum să câștigi la loto, cum să …orice. Ți se promite un fel de dry cooker al performanței proprii, o tigaie minune a propriului destin. Pentru asta, trebuie doar să le citești ebook-ul. E atât de simplu. Orice cauți găsești la ei, ba de cele mai multe ori chiar și ce nu cauți, iar respectivii scriu probabil numai pe net-ul românesc cam tot atâtea ebook-uri câte exemplare de semnal primește Biblioteca Națională de la toți editorii într-un an. Bănuiesc că toată această producție de înțelepciune ambalată în ebook-uri trebuie să aibă și cititori pe măsură, însă chiar nu-mi doresc să-i cunosc.

Ultimul astfel de material l-am primit prin newsletter-ul de pe avocatnet.ro și acesta m-a și determinat să scriu acest articol. Afacerea, căci despre asta e vorba, se numește content marketing și presupune să-ți crești o comunitate de oameni atrași de promisiunea de înțelepciune pe care o joci cu talent și cărora la un moment, când le-ai câștigat suficient de mult încrederea, începi să le vinzi ceva, de obicei așa zise “cărți”. Domnul de pe www.avocatnet.ro de pildă ne promite foarte sobru că în cele 15 pagini al așa-zisului ebook al său învățam ditamai Drumul catre liberate. Dacă v-ați dat adresa de email deveniți potențial client al lui, pentru producții viitoare, serioase de data asta.  De altfel puteți cumpăra și acum adevăratul său ebook, unul de poezii, pentru doar 4,60 dolari americani. Joaca de-a înțelepciunea este doar hârtia de muște pentru vânzarea pe internet a lucrărilor proprii.

Și așa am ajuns la adevăratul subiect juridic al acestui material: comerțul pe internet. Ei bine, în România, ca și aiurea în Europa de altfel, nu poți vinde pe internet oricum vrei și în afara oricărei reguli. Nu poți vinde oricum nici măcar aceste ebook-uri de autor și chiar și acești guru ai devenirii de sine ar trebui, înainte să-i învețe pe alții, să-și dezvolte mai întâi cultura juridică.

Mai întâi, este ilegal să încasezi bani în online din comercializarea unui ebook dacă nu ești comerciant. Fie că ești un SRL, fie doar persoană fizică autorizată, trebuie să te înregistrezi, inclusiv fiscal. Vânzarea cu amănuntul pe internet este activitate comercială supusă Legii nr 365/2002 privind comerțul electronic dar și legislației comerciale generale. Deci, dacă vrei să vinzi dezvoltare individuală ambalată în format A4 virtual, trebuie întâi sa fii comerciant. Există și un cod CAEN special, 4791.

 Apoi, furnizorul este obligat să-și publice pe pagina de internet toate datele necesare informării corecte a consumatorului. Asta ar însemna toate datele comerciantului, datele de la Registrul comerțului, nr. CIF, datele de contact ș.a. Neîndeplinirea acestei obligații este contravenție. În orice caz, nu poți fi un Robin Hood al înțelepciunii și să eludezi obligațiile fiscale din România decât dacă îți asumi toate consecințele..

 În sfârșit, consecințele desfășurării unei astfel de activități în afara formelor prescrise de lege sunt atât contravenționale cât și penale. Contravențiile sunt cele prevăzute de venerabila lege Lege nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, iar infracțiunile sunt cele legate de evaziune prin ascunderea surselor de impozitare.

Pentru oricine dorește să apuce pe drumul vânzării pe internet a cărților proprii recomand, înainte de a se apuca de lectura zecilor de tutoriale care îți promit că ajungi vedetă, să citească și acest mic ghid juridic, provenit chiar de la un cunoscător, vechiul meu amic Bogdan Manolea.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/jurindbd/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273